Este vorba despre taxa de cogenerare. Aceasta este plătită de toţi consumatorii, casnici sau industriali. Ea este destinată ajutorului de stat acordat producătorilor de energie în cogenerare, cei mai mari beneficiari fiind CET-urile (centralele electrice de termoficare) care produc şi agent termic pentru populaţie.
“Se aprobă contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență la valoarea de 0,02263 lei/kWh, exclusiv TVA”, se arată în ordinul ANRE cu nr. 189/2020, publicat în Monitorul Oficial din data de 22 octombrie.
A intrat în vigoare astăzi, 1 noiembrie
Astăzi, această contribuție va crește de la 3,5 euro/MWh la aproximativ 5 euro/MWh.
Deși ANRE a redus-o cu 16% al începutul lunii iulie, iar premierul Orban a promis că va găsi o soluție pentru ca respectiva contribuție să fie redusă, acum, din păcate, românii vor scoate mai mulți bani din buzunar.
„Lucrăm la o modificare legislativă prin care avem în vedere diminuarea așa-numitei taxe pe cogenerare. În prețul curentului electric este inclusă o taxă care a fost instituită cu obiectivul de a finanța investiții în modernizarea combinatelor (de fapt a centralelor – n.r.) de producere a energiei electrice și termice în sistem de cogenerare, taxă care a crescut artificial prețul energiei electrice atât pentru consumatorii industriali, cât și pentru consumatorii casnici și care nu a avut utilitatea pentru care a fost gândită pentru că de cei aproape 2 miliarde de euro care au fost colectați în toată această perioadă (din 2010 încoace – n.r.), foarte puțini bani au fost folosiți pentru investiții în capacități moderne și eficiente de cogenerare”, a spus Orban, aflat într-o vizită pe care a făcut-o la producătorul de aluminiu Alro Slatina.