Guvernul german propune ca pensionarii să își închirieze casele
Guvernul îi dă afară pe pensionari din casele lor ca soluție la criza din Germania provocată de lipsa acută de locuințe. Spațiile de locuit accesibile ca preț sunt limitate în Germania, în contextul în care chiriile continuă să crească.
Acest lucru este valabil mai ales pentru orașele cele mai mari. Acest deficit de locuințe afectează în special familiile.
Familiile găsesc foarte greu apartamente sau case încăpătoare la prețuri rezonabile. Tocmai de aceea numeroase familii ajung să trăiască în spații foarte mici. Rudele ajung să doarmă pe canapele extensibile din sufragerii și amenajează spații improvizate pentru copii.
În încercarea de a soluționa această problemă în Germania, guvernul a propus o idee controversată: pensionarii să se mute din locuințele lor pentru a face loc familiilor.
O posibilă soluție a fost oferită și de ministrul Construcțiilor, Klara Geywitz. Aceasta dorește să construiască anual 400.000 de apartamente noi. Cu toate acestea, proiectul va fi demarat abia începând cu anul viitor. De aceea guvernul caută cu disperare soluții mai creative.
„În Germania există o mulțime de spațiu de locuit, dar nu sunt suficiente apartamente. Acest lucru arată că unii au mai mult spațiu decât au nevoie, în timp ce alții au prea puțin”, a explicat Geywitz, pentru ziarul Bild.
Pensionarii și-ar închiria casele și s-ar muta în spații mai mici
Ministrul federal al familiei a explicat pentru publicația Bild această posibilă soluție. Potrivit ei, pensionarii ar putea închiria casele lor familiilor la tarife corecte, în timp ce ei se mută în locuințe mai mici.
La schimb, ei ar putea beneficia de costurile de închiriere deductibile din impozite.
Mai mult, și ministrul federal al Familiei, Lisa Paus, este deschisă la această idee și a afirmat că toate ideile care pot contribui la rezolvarea problemei lipsei de spațiu locativ, în special în zonele urbane, sunt binevenite.
Ideea are susținători și în industria construcțiilor. CEO-ul Haus & Grund, Kai Wernecke, consideră că această abordare ar fi „lucru corect de făcut”.
Cu toate acestea, el atrage atenția că ar fi mai eficient dacă veniturile obținute din închirierea locuințelor de către seniori nu ar fi supuse impozitării. Argumentul său este acela că majoritatea pensionarilor nu au venituri care să fie impozabile, potrivit ziarulromanesc.de.