Avocatul Adrian Cuculis a răspuns întrebării ce facem în cazul în care am primit un proces verbal de sechestru pe autoturism din partea executorului, adică atunci când suntem în situația unui dosar de executare după ce nu ne-am achitat o serie de datorii și am ajuns în instanță.

Trebuie să predai mașina de urgență. S-a dat lege. Mulți nu știu asta

Conform informațiilor oferite de avocat, un sechestru auto de la executorul judecătoresc poate fi anulat.

Astfel, un nou dosar de executare silită, contestat și anulat de către instanța împotriva INTRUM DEBT FINANCE AG (fosta INTRUM JUSTIȚIA DEBT FINANCE AG) reconfirmă de fapt existența abuzurilor în cadrul dosarelor de executare silită pornite de către recuperatorii de creanțe, arată avocatul Adrian Cuculis.

Totuși, din acest subiect, se nasc o serie de întrebări atunci când vine vorba despre sechestrul pus de executor pe autoturismele românilor de către executorii judecătorești, la cererea fie a recuperatorilor de creanțe, fie a băncilor sau IFN-urilor. Astfel, este bine să știți totul despre ce se întâmplă dacă aveți sechestru pus pe mașină și dacă va este mașina executat silit într-o anumită situație.

Ceea ce este cel mai important este că sechestru pe mașină pus de către executor nu este unul definitiv. Acesta poate fi contestat, iar ridicarea sechestrului auto poate fi cerută în instanța pe baza unei contestații la executarea silită.

Practic, prin contestația la executare sechestru auto, se urmărește că populația să fie protejată de toate abuzurile pe care băncile, IFN-urile și recuperatorii de creanțe le fac împotriva celor care sunt fără apărare în fața lor.

Ce spune legea exact în privința sechestrului de la executor?

Conform legii, pentru realizarea creanţelor sale, creditorul va putea urmări bunurile mobile ale debitorului, aflate la acesta sau la alte persoane. Creditorul poate indica bunurile mobile asupra cărora ar voi să se facă executarea. Dacă executorul judecătoresc apreciază că prin valorificarea acestor bunuri nu se asigură realizarea drepturilor creditorului, el va urmări şi alte bunuri.

Aplicarea sechestrului asupra bunurilor debitorului

Art. 732.

(1) Dacă în termen de o zi de la comunicarea somaţiei însoţite de încheierea de încuviinţare a executării debitorul nu plăteşte suma datorată, executorul judecătoresc va proceda la sechestrarea bunurilor mobile urmăribile ale debitorului, în vederea valorificării lor, chiar dacă acestea sunt deţinute de un terţ.

(2) În cazul în care există pericol evident de sustragere a bunurilor de la urmărire, la solicitarea creditorului sau a executorului judecătoresc, instanţa de executare va dispune sechestrarea bunurilor urmăribile odată cu comunicarea somaţiei către debitor. Instanţa analizează cererea de urgenţă, în camera de consiliu, fără citarea părţilor. Încheierea nu este supusă niciunei căi de atac.

(3) Pentru bunurile sechestrate asigurător nu este necesară o nouă sechestrare, executorul judecătoresc fiind însă obligat să verifice dacă bunurile respective se găsesc la locul aplicării sechestrului şi dacă nu au fost substituite sau degradate, precum şi să sechestreze alte bunuri ale debitorului, în cazul în care cele găsite la verificare nu sunt suficiente pentru realizarea creanţei.

(4) Bunurile mobile aflate în locul care constituie domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, sediul social sau punctul de lucru al debitorului se prezumă, până la proba contrară, că aparţin acestuia din urmă. În cazul în care se afirmă că unele bunuri aparţin altei persoane, dar drepturile acesteia nu rezultă din înscrisuri cu dată certă, executorul va sechestra bunurile, însă va face menţiune în procesul-verbal de sechestru despre drepturile pretinse.

Sechestrarea bunurilor aflate în mâinile terţilor

Art. 733.

(1) Sechestrul se va putea aplica şi asupra bunurilor aparţinând debitorului, dar deţinute de un terţ, afară numai dacă acesta din urmă nu recunoaşte că bunurile aparţin debitorului urmărit. Dacă terţul recunoaşte că bunurile aparţin debitorului, este obligat să declare dacă le deţine în temeiul vreunui titlu şi să înmâneze executorului o copie certificată a acestuia, dacă este cazul.

(2) Dacă terţul deţinător nu recunoaşte că bunurile aparţin debitorului, dar creditorul pretinde şi face dovada că bunurile respective sunt ale acestuia, instanţa de executare va putea, prin încheiere definitivă, dată cu citarea în termen scurt a părţilor, să îl autorizeze pe executor să continue aplicarea sechestrului.

(3) Terţul deţinător care are un drept de folosinţă asupra bunului sechestrat poate să ceară instanţei de executare să fie autorizat să folosească în continuare bunul, dacă pentru acesta există o asigurare facultativă contra daunelor ori urmează să fie contractată, în termenul fixat de instanţă, după caz. În toate cazurile, acordul creditorului urmăritor în acest sens suplineşte autorizaţia instanţei de executare.