Ce primești de la stat dacă găsești petrol sau gaze în curtea ta sau pe terenurile din câmp? La această întrebare găsim răspunsuri precise într-o lege care este în vigoare de 20 de ani.
În data de 1 martie, în județul Dolj, o casă a fost devastată și proprietarul a suferit arsuri la nivelul feței și mâinilor în urma unei explozii a unei sobe. Cauza acestei deflagrații a fost reprezentată de creșterea concentrației de gaz metan în zonă. Localitatea Calopăr din Dolj, unde a avut loc incidentul, se află pe o pungă de gaze.
În această regiune a Olteniei, solul este bogat în concentrații de gaze. Această situație a stârnit interesul multor români cu privire la prevederile legale în această privință. Mai exact, care sunt beneficiile pentru cetățeni în cazul descoperirii de rezerve de petrol sau gaze pe propriul lor teren.
Ce primești de la stat dacă găsești petrol sau gaze în curte?
În România, o lege în vigoare din 2004 stabilește clar că toate rezervele de petrol și gaze sunt deținute de către stat. Aceasta se aplică indiferent dacă aceste resurse sunt descoperite pe terenuri deținute de persoane fizice sau juridice.
Proprietarii sunt expropriați și compensați. Cu toate acestea, este important de menționat că aceștia nu primesc redevențe, așa cum se întâmplă în alte țări. Agenția Națională de Resurse Minerale recomandă cetățenilor să apeleze numărul de urgență 112 în cazul în care descoperă gaze pe proprietatea lor.
Legea petrolului nr. 283/2004 prevede că ”resursele de petrol (țiței și gaze) situate în subsolul țării și al platoului continental românesc al Mării Negre fac obiectul exclusiv al proprietății publice și aparțin statului român”.
Dumitru Chisăliță, expert în energie și fost director al Romgaz, a explicat pentru HotNews că terenurile în care sunt descoperite zăcăminte de petrol și gaze sunt deținute de proprietari, fie persoane fizice, fie juridice.
Dumitru Chisăliță mai menționează că statul român, prin intermediul Agenției de Resurse Minerale, preia acele perimetre și le concesionează unui operator licențiat. Proprietarii sunt compensați cu o despăgubire adecvată.
În ce constă despăgubirea
Potrivit unei legi mai vechi, Legea 33/1994, despăgubirea pentru o persoană fizică constă din valoarea reală a imobilului, adăugată prejudiciului cauzat proprietarului de această expropriere.
”La calcularea cuantumului despăgubirilor, experţii, precum şi instanţa vor ţine seama de preţul cu care se vând, în mod obişnuit, imobilele de acelaşi fel în unitatea administrativ-teritorială, la data întocmirii raportului de expertiză, precum şi de daunele aduse proprietarului sau, după caz, altor persoane îndreptăţite, luând în considerare şi dovezile prezentate de aceştia”, prevede aceasta.
Regretabil, în România, legislația nu este favorabilă cetățeanului în această privință. De exemplu, în Statele Unite ale Americii, proprietarii de terenuri sunt, de asemenea, proprietarii resurselor de petrol și gaze. Prin urmare, ei primesc redevențe de la companiile care exploatează acele zăcăminte.