Prosumatorii vor plăti energie electrică

Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Energie Electrică (HENRO), a fost prezentă la evenimentul Energy Forum, organizat de Freedom House România.

Acolo, ea a precizat că este nevoie de mai mult discuții referitoare la afirmațiile care spun că soarele și vântul sunt gratuite.

Ea a mai precizat că sunt prosumatori care consideră că nu vor mai plăti energie electrică dacă au panouri fotovoltaice. Din punctul ei de vedere, acest lucru este complet fals.

„Datele publice, de pe site-ul ANRE, demonstrează încă o dată modul spectaculos în care a variat numărul de de prosumatori în România. Numărul de prosumatori care s-au racordat a ajuns la 110.000, la sfârşitul anului 2023, şi cu siguranţă acest număr va creşte şi mai mult.

Acum, că s-au deblocat proiectele prin AFM şi faptul că fondurile acestea s-au epuizat în câteva minute de când s-au deschis call-urile, mie îmi arată următorul lucru: pe de o parte, că tot cei cu posibilităţi financiare şi pe de altă parte cei care au şi capabilitatea tehnică de a accesa şi în câteva minute erau pregătiţi. Sunt zone izolate în care nu vor exista niciodată prosumatori, pentru că nu au această capabilitate.

Lăsând la o parte aspectul geografic, sunt zone în care efectiv nu poţi să pui panouri fotovoltaice, pentru că nu ai suficientă radiaţie solară ca să merite acest efort. De acum înainte ar trebui nici să nu se mai accepte proiecte şi vorbesc din punctul meu de vedere, ca inginer.

Altfel, sună foarte frumos să folosim energia soarelui şi vântului, care în paranteză fie spus nu e gratis. Povestea asta că vântul şi soarele sunt gratis ar trebui cumva, cel puţin din punct de vedere tehnic, să o mai discutăm„, a spus Vlăsceanu.

Silvia Vlăsceanu
Silvia Vlăsceanu/SURSA FOTO: Ziarul Bursa

Sectorul energetic duce lipsă de specialiști

Silvia Vlăsceanu a declarat că nu poate comenta evoluția numărului de prosumatori pe județe, menționând că soarele bate mai mult în zona de sud și că este evident că Ilfov este pe primul loc.

Ea a adăugat că trebuie să fie luate în considerare și potențialul și capabilitățile financiare ale cetățenilor din zonele care se află în frunte.

Vlăsceanu a subliniat că este necesar ca cifrele și orice analiză să ia în considerare toate aceste aspecte.

Ea a continuat, afirmând că ceea ce lipsește în sectorul energetic nu este forța de muncă, ci specialiștii.

De asemenea, a menționat că în sectorul energetic existau institute de cercetare-proiectare care au desenat sistemul electroenergetic național.

Ea a precizat că există arhive despre cum a fost conceput sistemul electroenergetic, referindu-se strict la partea de rețele.

Vlăsceanu a menționat că în prezent aceste institute au dispărut, menționând că exista un ISPE și un ICEMENERG.

„Cum a evoluat numărul de prosumatori pe judeţe nu pot să comentez, odată că bate soarele mai mult în zona de sud şi este evident că Ilfov e pe primul pe primul loc. Să nu uităm şi potenţialul şi capabilităţile financiare ale cetăţenilor din zonele care sunt pe locul fruntaş. Aceste cifre şi orice analiză trebuie să aibă în vedere toate aceste aspecte (…) Ce ne lipseşte în sectorul energetic este nu forţa de muncă, ci specialiştii. În sectorul energetic existau nişte institute de cercetare-proiectare care au desenat sistemul electroenergetic naţional. Efectiv, există arhive cum a fost conceput sistemul electroenergetic, referindu-mă strict la partea de reţele. În acest moment, aceste institute au dispărut, adică aveam un ISPE, aveam un ICEMENERG”, spune aceasta.

energie solara, panouri fotovoltaice
SURSA FOTO: Dreamstime

Prosumatorii vor plăti energia electrică

Reprezentanta HENRO a afirmat că în prezent este necesară reproiectarea și regândirea părții de rețele, cu scopul de a ajunge la micro-rețele pentru a putea integra prosumatorii.

Ea a menționat că prosumatorii au fost încurajați să-și producă energie pentru consumul propriu.

De asemenea, ea a subliniat că prosumatorii au impresia că, dacă instalează panouri solare, nu vor mai trebui să plătească energia electrică. Acest lucru este complet fals, spune ea. Aceștia vor fi surprinși când vor primi facturile.

Ea a menționat că legislația în acest domeniu este foarte complicată și în continuă schimbare.

Deși decontarea lunară pare o idee bună, este important să se evalueze modul în care operatorii și furnizorii vor putea să o aplice în practică.

„În acest moment, partea de reţele trebuie reproiectată, regândită, să ajungem la micro-grid ca să putem să integrăm prosumatorii, pentru că i-am încurajat şi e normal să-i încurajăm să-şi producă energie pentru consumul propriu. Prosumatorii au senzaţia că dacă şi-au pus panouri nu vor mai plăti energia electrică, ceea ce este complet fals, şi vor fi surprinşi când vor începe să apară facturile. În legislaţia asta foarte complicată care se schimbă: să fie decontare lunară, să nu mai fie la doi ani… Decontarea lunară e bună ca idee, dar să vedem cum vor reuşi operatorii şi furnizorii să o aplice”, a menţionat reprezentanta HENRO.

60% dintre prosumatori nu deţin sisteme de măsurare inteligentă

Silvia Vlăsceanu a menționat că mulți oameni au acasă contoare inteligente și au impresia că nu mai trebuie să trimită indexul. Se presupune că operatorul poate citi automat datele.

Cu toate acestea, realitatea este diferită. Este necesar ca sistemul de măsurare și comunicarea să fie inteligente. Ea a explicat că, deși contoarele inteligente pot afișa consumul, informația nu este transmisă automat operatorului.

Vlăsceanu a subliniat că aproximativ 60% dintre prosumatori nu au sisteme de măsurare inteligentă.

Este important să se avanseze treptat, fără a face excese, și să se mențină un mix energetic care să nu pună în pericol:

  • securitatea
  • stabilitatea sistemului

„Mulţi dintre noi avem acasă contoare inteligente şi avem senzaţia că, dacă avem contor inteligent, nu mai trimitem indexul, că se uită operatorul şi se face citirea.

În realitate, lucrurile nu stau chiar aşa. Degeaba e contorul, dacă nu e sistemul de măsurare inteligentă şi comunicaţia. Adică tu te uiţi la el că arată frumos, clipesc pe acolo toate cifrele şi-ţi arată consumul.

Dar informaţia nu ajunge până la operator, pentru că n-are comunicaţia concentratoare. E o tehnologie mai complicată. Problema este că nici prosumatorii, 60% dintre ei, nu au sisteme de măsurare inteligentă.

Chiar dacă operatorul de distribuţie le-a pus un contor şi îi zic că e contor inteligent, nu există informaţia corectă transmisă până la operatorul de distribuţie, care la rândul lui îi transmite furnizorului care ne va emite factura şi va face această decontare cantitativă, financiară, în funcţie de ce spune legislaţia.

Deci, surprizele vor fi mari când vor începe să apară facturile. În tranziţia energetică suntem pe drumul cel bun, dar de asta îi zice tranziţie, că trebuie pas cu pas, fără să facem excese şi păstrând un mix energetic, astfel încât să nu punem în pericol cu securitatea şi stabilitatea sistemului”, a afirmat Silvia Vlăsceanu.