Odată cu venirea pandemiei, plățile cu numerar au scăzut semnificativ în Germania. Cu toate acestea, este bine să aveți o sumă de bani puși de-o parte în caz de urgență. Acest lucru a fost demonstrat când a apărut o eroare software în dispozitivele de plată cu cardul pe data de 24 mai anul acesta. Până la remedierea defecțiunii, oamenii au putut plăti doar numerar. Poliția sfătuiește însă să nu păstrați prea mulți bani în casă.
Câți bani ar trebui să păstrăm în casă?
Oficiul Federal pentru Protecție Civilă în caz de dezastre (BBK) sfătuiește cetățenii să țină acasă o sumă suficientă de numerar. Însă nu specifică ce sumă. În Austria Superioară, de exemplu, se vorbește despre aproximativ 500 de euro pe gospodărie în bancnote mici. Suma poate varia totuși în funcție de numărul de oameni dintr-o gospodărie.
În Germania, însă, oamenii păstrează sume mult mai mari. Deutsche Bank a aflat că persoanele fizice au în casă suma media de 1.364 de euro, iar în portofel aproximativ 107 euro. Ceea ce este frapant este că unii oameni păstrează foarte puțin sau aproape deloc numerar, în timp ce alții depozitează cantități foarte mari.
Deși nu este interzis să ții sume mari de bani în casă, este recomandat să se găsească o altă soluție. Motivul este probabilitatea foarte ridicată de furt sau de deteriorare la apă sau incendiu. În astfel de cazuri, asigurarea pentru uz casnic acoperă numai o anumită sumă maximă. Dacă sunt prea mulți bani depozitați, nu veți putea primi rambursare.
Unde ne putem ascunde banii?
Din sondajele efectuate reiese că ascunzătorile din casă nu sunt neapărat cele mai creative. Fiecare a patra persoană alege să își ascundă banii în frigider. Aproximativ o persoană din zece ar alege un loc în dulap, în mod deosebit sertarul cu șosete sau lenjerie intimă.
Foarte mulți își ascund banii sub saltea sau în cutia de depozitare aflată în bucătărie sau în rezervor. Dezavantajul acestor ascunzători este că sunt foarte cunoscute de către hoți, prin urmare nu sunt absolut deloc sigure.
Experții recomandă locurile greu accesibile sau neclare. De exemplu, un plic de supă instant. Altă sugestie ar fi să îngropați banii într-un ghiveci de flori. Cea mai sigură ascunzătoare rămâne totuși seiful. Este indicat să fie un seif montat permanent, pentru ca hoții să nu poată fugi cu el.