Bucureştiul de foc! Va deveni un oraş de nelocuit în mod decent

Roxana Bojariu spunea, nu cu mult timp în urmă, că în 50 de ani, Bucureștiul sigur nu va mai putea fi locuit în mod decent.

„Decent înseamnă o calitate bună a vieții, chiar în condițiile schimbării climei. Schimbările climatice sunt amplificate de mediul artificial construit al orașelor care generează insula de căldură urbană.

Densitatea mai mare a populației urbane determină un impact mărit al schimbării climatice asupra sănătății publice, dar și asupra altor aspect sociale și economice din orașe”, a spus ea într-un interviu pentru HotNews, rugată să definească „decent”.

Cum ne putem adapta la schimbările climatice

Climatologul a explicat, totodată, care sunt cei mai importanți piloni ai acțiunii climatice. Potrivit acesteia, sunt reducerea emisiilor și adaptarea la condițiile climatice.

„Reducerea emisiilor e unul dintre pilonii importanți ai acțiunii climatice, având în vedere că orașele sunt sistemele umane răspunzătoare cu partea cea mai mare de emisii de gaze cu efect de seră. Prin reducerea emisiilor încetinim încălzirea globală și câștigăm timp pentru adaptare, altfel, dacă ritmul schimbării climatice se accelerează, nu mai avem timp să ținem pasul cu ele.

Pe de altă parte, în orașe, reducerea emisiilor are și beneficii locale legate de reducerea poluării locale, pentru că sursele de gaze cu efect de seră sunt, în același timp, și surse de poluanți locali cu efect direct și imediat asupra sănătății publice din orașe.

Adaptarea e celălalt pilon foarte important al acțiunii climatice. Pe termen scurt, sistemele de atenționare și avertizare a fenomenelor extreme – amplificate de schimbarea climatică – trebuie permanent îmbunătățite”, a spus aceasta.

Ce trebuie schimbat în orașe?

Roxana Bojariu a mai precizat că este nevoie de o gândire arhitectonică ce limitează efectul de insulă de căldură care apare în orașele mari, dar și de mai multe spații verzi.

„Pe termen mediu și lung e nevoie de o regândire a dezvoltării orașelor (și în general a tuturor localităților noastre). Avem nevoie de mai multă natură în orașe, mai mult spațiu verde.

E nevoie de regândire arhitectonică care să limiteze efectul de insula de căldură a orașului, de infrastructură de încălzire și distribuire a apei mult mai eficiente, de soluții verzi pentru mobilitatea urbană”, a spus climatologul ANM.