S-a schimbat legea în România. Locuințele din blocurile cu risc seismic nu mai pot fi închiriate din acest an, iar prevederile legii care interzice acest lucru se aplică și la contractele în derulare. Astfel, cei care locuiesc în blocuri cu risc seismic trebuie să se mute până pe data de 5 februarie.
Cine sunt cei care trebuie să plece până pe 5 februarie
Chirie 2024. Schimbări semnificative au fost aduse legislației privind locuințele situate în clădiri încadrate în clasa de Risc Seismic 1. De la începutul anului, locuințele aflate în aceste clădiri nu mai pot fi închiriate.
Contractele de închiriere vor expira la data de 5 februarie 2024. Aproximativ 3.000 de clădiri din România sunt clasificate în categoria 1 de risc seismic, majoritatea dintre ele fiind în București.
Piața chiriilor 2024. Cererea este mult mai mare decât oferta
Piața chiriilor se află într-o perioadă agitată căci cererea este mult mai mare decât oferta disponibilă. Reducerea numărului de apartamente noi și scăderea achizițiilor în scopuri de investiție pot conduce la noi creșteri de prețuri. În plus, regulile privind impozitarea veniturilor din chirii suferă modificări.
Reintroducerea cotei forfetare de cheltuieli, reprezentând 20% din venitul brut, și reținerea la sursă a impozitului în cazul chiriașilor persoane juridice sunt doar două dintre aspectele care pot influența semnificativ piața chiriilor din România.
Totuși, conform raportului anual pentru 2024 al companiei de consultanță imobiliară și de management al investițiilor Colliers, se conturează un an mai promițător decât 2023 pentru sectorul imobiliar. Prognozele indică o creștere a activității în piața investițiilor, prețuri mai accesibile pentru locuințe și continuarea performanțelor pozitive în sectorul industrial.
Unde se găsesc cele mai accesibile chirii?
În prezent, orașele cu cele mai accesibile chirii sunt Reșița (200 de euro), Drobeta Turnu Severin (220 de euro) și Alexandria (223 de euro). Chiria pentru un apartament cu două camere din Miercurea Ciuc, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Bistrița, Râmnicu Vâlcea, Zalău, Piatra Neamț și Deva costă, în medie, 250 de euro.
În schimb, București și Cluj-Napoca se situează la polul opus. În Cluj-Napoca, chiriile din cartierul Andrei Mureșanu sunt cele mai mari prețuri: 700 euro pe lună. În București, chiriile din zonele Aviatorilor, Kiseleff și Primăverii costă, în medie, 1.250 euro pe lună.
În Oradea, Galați și Călărași, chiria valoarează 302 euro pe lună pentru un apartament cu două camere. În Sibiu, Tulcea, Târgu Mureș și Ploiești, chiria pentru un apartament cu două camere costă 350 euro pe lună. În Craiova, chiria pentru o locuință similară costă 345 euro pe lună. În Brașov, chiria costă, în medie, 460 euro, iar în Constanța 450 euro. În Iași, însă, costă doar 400 euro pe lună.