Potrivit explicațiilor oferite de Alexandru Rafila, chirurgii care realizează zilnic 2-3 intervenții primesc salarii identice ca cei care efectuează doar câteva operații pe lună. Ministrul a subliniat că este esențial să se ofere managerilor de spitale puterea de a diferenția salariile în funcție de activitatea desfășurată.

Alexandru Rafila spune că există spitale mari de urgență care susțin greul sistemului de sănătate

Rafila a afirmat că există spitale mari de urgență care susțin greul sistemului de sănătate și care ar trebui recompensate diferit față de unitățile unde gradul de ocupare al paturilor este de doar 30-40%.

Aceste spitale, deși mai puțin solicitate, beneficiază de aceleași resurse salariale, iar pacienții cu cazuri complicate sunt redirecționați către instituțiile medicale de categorie superioară. Ministrul a recunoscut că va exista rezistență la această schimbare, dar a declarat că este necesar să se facă acest pas în beneficiul pacienților și al unei finanțări mai eficiente a sistemului.

„Plata muncii care se face către personalul medical nu este bazată pe performanţă, adică acelaşi salariul primeşte un chirurg care face în fiecare zi 2-3 intervenţii şi un chirurg care face 2-3 intervenţii pe lună.

Nu e nicio diferenţă salarială şi trebuie să găsim elemente sau să dăm putere managerului unei unităţi sanitare să facă această diferenţiere”, a spus ministrul Sănătăţii, la Radio Hit Iaşi.

Alexandru Rafila
SURSA FOTO: Dreamstime

Ministrul a propus transformarea unor unități spitalicești în centre ambulatorii de specialitate

Pentru a reduce ineficiența și a moderniza sistemul, Rafila a propus transformarea unor unități spitalicești în centre ambulatorii de specialitate. Acestea ar urma să ofere servicii de spitalizare de zi și tratamente pentru cazurile care nu necesită internări prelungite.

„Totuşi, trebuie să aducem o dată adevărul în faţă.

Eu nu pot să plătesc la fel personalul din spitale care duc greu sistemului de sănătate, spitale mari de urgenţă, mai ales în perioada asta, faţă de spitale la care gradul de ocupare a paturilor e 30 sau 40%, în care oamenii îşi iau nişte salarii şi cam atât, iar pacienţii mai complicați sunt trimişi la spitale de prima categorie.

Trebuie să rupem pisica asta odată şi mă asigur că vom face demersurile în acest sens”, a mai spus Rafila.

Ministrul a explicat că transformarea nu înseamnă închidere, ci adaptarea la nevoile actuale ale pacienților. Aceștia ar beneficia de investigații rapide și tratamente adecvate, fără a fi nevoiți să stea zile întregi în spital.

România are cel mai mare număr de paturi de spitalizare continuă raportat la populație din Uniunea Europeană. Ministrul a precizat că această situație necesită o reducere progresivă a paturilor, care să fie înlocuite cu servicii ambulatorii mai accesibile și eficiente.

În contextul actualei crize economice, Rafila consideră că accelerarea acestui proces este inevitabilă. El a subliniat că pacienții preferă să primească tratamentul necesar rapid, să fie investigați corespunzător și să revină la controale periodice, în loc să petreacă mai multe zile internati în spital.

„Vreau să fiu foarte bine înţeles, ele sunt făcute în favoarea pacienţilor şi în favoarea unei finanţări mai bune a sistemului de sănătate, pentru că dacă plăteşti acolo unde se fac servicii, sigur că sunt zone care vor fi afectate, unde nu se fac servicii, dar acolo putem găsi o soluţie.

Cred că soluţia este de dezvoltare a serviciului ambulatorii de specialitate şi înlocuirea, de exemplu, unor unităţi spitaliceşti, nu închidere, nu-mi place termenul ăsta, dar transformarea lor în unităţi ambulatorii care să facă şi spitalizare de zi, dar nu spitalizare de lungă durată, unde oamenii se poată să fie investigaţi, să primească un tratament dacă afecţiunea lor nu necesită o intervenţie chirurgicală sau o spitalizare continuă într-un alt spital”, a conchis ministrul Sănătății.