Trecem la o situaţie catastrofală! Toată lumea trebuie să fie pregătită

oameni

SURSA FOTO: Dreamstime

Pare un anunţ apocaliptic, însă informaţiile sunt foarte serioase şi vizează chiar viitorul omenirii pe această planetă. Şeful Organizaţiei Naţiunilor Unite a tras un semnal de alarmă de o gravitate uriaşă. Poate fi ultima şansă să ne salvăm.

Omenirea este la un pas de dezastru! Anunţul cumplit a venit chiar de la vârful ONU.

Antonio Guterres trage semnalul de alarmă final! Omenirea se apropie cu paşi reprezi de o „situaţie catastrofală”

Secretarul General al organizaţiei, Antonio Guterres, atrage atenţia că lumea se află în pragul unei catastrofe climatice. El spune că schimbările climatice de pe planeta noastră au scăpat deja de sub control.

„Dacă persistăm în amânarea măsurilor cheie care sunt necesare, cred că trecem la o situație catastrofală, așa cum demonstrează ultimele două recorduri de temperatură”, a explicat Antonio Guterres.

El a făcut aceste declaraţii în contextul informaţiilor cu adevărat îngrijorătoare venite săptămâna aceasta legate de temperaturile la nivel mondial.

Record după record de temperatură săptămâna aceasta

Luni, temperatura medie globală a ajuns la 17,01 grade Celsius, cea mai mare valoare înregistrată într-o zi de când au început măsurătorile meteorologice.

În ziua următoare, marţi, pe 4 iulie, temperatura a urcat și mai mult, ajungând la 17,18 grade Celsius. Recordul precedent fusese înregistrat în august 2016 și era de 16,92 grade Celsius. Iar miercuri, temperatura a rămas la recordul de 17,18 grade.

Experții avertizează că acest record va mai fi bătut de mai multe ori în acest an. Robert Rohde, cercetător șef la Berkeley Earth, a scris într-un mesaj pe Twitter, marți, că „vom avea, foarte probabil, zile chiar mai calde în următoarele șase săptămâni”.

„Recunoaștem că ne aflăm într-o perioadă caldă din cauza schimbărilor climatice și, în combinație cu fenomenul El Nino și condițiile de vară, observăm temperaturi record la suprafață în multe locații de pe tot Globul”, este mesajul venit şi de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a Statelor Unite.

Omenirea trebuie să se adapteze la schimbarea climei, dar şi să reducă obligatoriu emisiile la nivel global

Climatologul Roxana Bojariu a explicat pentru Antena 3 că nu vorbim despre un record individual, ci despre mai multe recorduri în multe zone de pe glob, iar încălzirea globală antropică, combinată cu revenirea fenomenului El Nino, va duce la și mai multe temperaturi record.

„Avem de-a face pe lângă creșterea continuă a temperaturilor datorită creșterii concentrației gazelor cu efect de seră din atmosferă prin activitatea umană, cu efectele fazei calde a ciclului El Nino.

În perioada aceasta au fost temperaturi neobișnuit de calde și în zona Antarcticii, valuri de căldură în sudul Statelor Unite, în China, nordul Africii. Deci lucrurile cumva și-au adunat efectele.

Mă îngrijorează înmulțirea acestor recorduri. Nu vorbim de un record individual, vorbim de multe recorduri și vorbim de multe episoade cu vreme severă.

Toate aceste lucruri ne atrag atenția că trebuie pe de o parte, să ne adaptăm la schimbarea climei, dar trebuie să și încetinim ritmul schimbării climei prin reducerea emisiilor la nivel global”, a explicat specialistul.