Autoritățile din Germania au anunțat măsuri sporite de securitate la graniță, care vor fi aplicate tuturor călătorilor, indiferent de mijlocul de transport.

Germania: Controale extinse la frontieră și în interiorul țării

În contextul măsurilor menite să reducă migrația ilegală, Germania efectuează de mai multe luni controale riguroase la toate punctele de trecere a frontierei, precum și în zona de 30 de kilometri din interiorul țării, adiacentă graniței. Totul se pare că va deveni și mai strict din luna mai 2025.

Poliția, autoritățile vamale și, în anumite situații, chiar armata vor verifica documentele de identitate ale șoferilor și pasagerilor, autenticitatea acestora, precum și eventualele persoane urmărite în baza de date europeană.

De asemenea, vehiculele și bunurile transportate sunt supuse controalelor detaliate. Scopul este detectarea mărfurilor ilegale și identificarea persoanelor care încearcă să pătrundă în Germania fără forme legale.

Documentele necesare pentru călătorie

Pentru a intra în Germania, românii pot folosi un pașaport valabil, un pașaport temporar sau o carte de identitate. Documentul de călătorie trebuie să fie valabil pe toată durata șederii, dar nu este impusă o perioadă minimă de valabilitate, atâta timp cât acesta nu expiră în timpul vizitei.

În cazul în care un minor călătorește însoțit de o altă persoană decât părinții sau tutorii legali, este necesară o procură notarială tradusă în limba germană. Acest document poate fi solicitat de autorități la frontieră.

Sărbători legale și restricții de trafic

Mai 2025 vine cu două sărbători legale importante în Germania: Ziua Muncii (1 mai) și Înălțarea Domnului (29 mai). Aceste zile sunt libere legal și sunt însoțite de manifestații publice și posibile blocaje în trafic, scrie ziarulromanesc.de.

Totodată, camioanele de mare tonaj au interdicție de circulație în toate duminicile și sărbătorile legale, între orele 00:00–22:00. Încălcarea acestor reguli poate atrage amenzi consistente.

Limite pentru transportul de alcool, tutun și numerar

Românii care transportă bunuri personale trebuie să respecte limitele legale. Pentru alcool, acestea sunt: 10 litri de băuturi tari, 10 litri de băuturi dulci, 20 litri de băuturi intermediare, 60 litri de vin spumant și 110 litri de bere. Pentru produse din tutun: 800 de țigarete, 400 de țigări mici, 200 de trabucuri sau 1 kg de tutun.

Depășirea acestor limite poate fi considerată contrabandă și sancționată cu amendă sau chiar închisoare de până la 5 ani. De asemenea, orice persoană care transportă numerar sau instrumente echivalente în valoare de peste 10.000 de euro trebuie să declare suma la vamă. În caz contrar, autoritățile pot confisca banii sau aplica sancțiuni severe.

Pentru a evita problemele la graniță, călătorii sunt sfătuiți să se informeze în prealabil asupra condițiilor de călătorie și să se asigure că au toate documentele necesare.