(Cititorul de Capital va înţelege, fireşte, că nu ne referim aici la distinsa doamnă Tatoiu care nu se înscrie în nicio categorie socioculturală teoretică, fiind egală numai cu ea însăşi). În funcţie de priceperea analistului şi de acurateţea ipotezelor, estimările urmărilor se vor confirma într-o măsură mai mică sau mai mare, iar în cazul cel mai de succes vor aduce împricinatului o poreclă care începe cu „Oracolul“ (din Omaha, al crizei, din Dămăroaia etc.).

Funcţia socială a analiştilor este extrem de importantă. Ei sunt formatori de opinie, favoriţii jurnaliştilor, oamenii de luat în seamă ai politicienilor. În funcţie de opiniile lor se pot lua decizii strategice majore şi, uneori, aceştia sunt în măsură să preîntâmpine cataclisme importante. Ce te faci, însă, atunci când nici cei mai versaţi analişti nu sunt în stare să formuleze şi să susţină o idee clară despre viitor? La ora când scriu aceste rânduri, situaţia Greciei este încă incertă. Până când textul va vedea lumina tiparului sau a biţilor unui ecran de computer, sunt sigur că anumite aspecte vor fi fost deja clarificate. Sunt însă convins că nimeni nu-şi va putea pune capul acolo unde şi-ar pune cuvântul cu privire la viitorul economic al ţării, regiunii, continentului.

Reacţiile societăţii la problemele cu care se confruntă civilizaţia occidentală sunt cu adevărat imprevizibile. Pe de altă parte, însă, există câteva adevăruri care şi-au dovedit validitatea de-a lungul istoriei şi pe care cred că ne putem baza în continuare. În primul rând, toate guvernele care au cheltuit peste măsură şi n-au mai putut da banii înapoi au sfârşit fie într-un război, fie într-o revoluţie. Luaţi cele două variante fără asocierea cu armele şi pierderea de vieţi umane şi veţi avea imaginea unei consecinţe perfect plauzibile a crizei din Grecia. Şi, foarte posibil, a unor efecte după principiul dominoului în Italia sau Spania.

Este acum destul de evident pentru toată lumea că nivelul de trai actual nu mai poate fi susţinut în formula de organizare a Europei de astăzi. Iar contextul justifică pe deplin declaraţia premierului Boc, care susţine că a făcut un „buget de furtună“ pentru anul viitor. Din fericire, nu e Michiduţă chiar aşa de negru, cel puţin pentru unii dintre noi. Capital a găsit destule exemple de succes ale unor oameni de afaceri de la noi care au făcut deja ceea ce-i stă în fire întreprinzătorului: au urmărit banii! Există capitalişti români care au înţeles să nu se rezume la piaţa internă şi să caute profitul pe alte meleaguri promiţătoare, precum Asia sau Africa. Exemplul lor pare să fie unul de succes, singurul în măsură să dea speranţe în vârtejul realităţii actuale. Iar dacă al treilea război mondial este unul economic, poate e cazul ca românii să-şi abandoneze tradiţia şi să devină un popor expansiv. Credeţi că s-ar supăra cei din Burkina Faso dacă le-am cotropi ţara cu Eugenia, Dacia şi ţuică de Zalău, cum am păţit noi acum ceva timp cu BMW, Coca-Cola şi McDonald’s?