Sfaturi pentru persoanele care vor să schimbe laptele
Cu toate acestea, din punct de vedere al calității nutriționale, laptele vegetal, cum ar fi laptele de ovăz, laptele de soia, laptele de migdale sau laptele de cocos, nu se potrivesc perfect. Alice H. Lichtenstein, cercetător științific principal, profesorul de nutriție Stanley N. Gershoff, și Diane McKay, profesor asistent, au împărtășit sfaturile lor pentru persoanele interesate să facă această schimbare.
Laptele vegetal este obținut din produse vegetale precum ovăzul, soia, migdalele, nucile de cocos, orezul sau semințele de cânepă. Aceste produse vegetale sunt măcinate și înmuiate în apă, apoi filtrate pentru a îndepărta solidele. Lichidul rezultat are un profil nutrițional foarte diferit de laptele de vacă și chiar diferit de produsul vegetal original.
Laptele de vacă este principala sursă de calciu și de vitamina D în alimentația majorității americanilor și este, de asemenea, o sursă de proteine de înaltă calitate. Pe de altă parte, majoritatea laptelui vegetal conține mult mai puține proteine, iar calitatea nutrițională a acestora este inferioară.
Laptele de soia este similar cu laptele de vacă în ceea ce privește proteinele, dar nu conține în mod natural calciu sau vitamina D și, prin urmare, trebuie să fie îmbogățit cu acești nutrienți în timpul procesului de fabricație. Toate celelalte tipuri de lapte vegetal trebuie, de asemenea, să fie îmbogățite cu calciu pentru a avea un conținut nutrițional similar cu cel al laptelui de vacă.
Laptele vegetal conține zahăr adăugat
Laptele vegetal aromatizat tinde să conțină zahăr adăugat. Gândirea despre laptele vegetal și laptele de vacă pe un spectru de la sănătos la nesănătos nu este foarte utilă – laptele vegetal nu este în mod inerent mai sănătos sau mai puțin sănătos decât laptele de vacă.
Sunt necesare mult mai multe cercetări pentru a lega anumite tipuri de lapte vegetal de rezultatele asupra sănătății. Laptele vegetal este mai procesat decât laptele de vacă, ceea ce poate fi îngrijorător pentru consumatorii care doresc să evite alimentele procesate și ultraprocesate din motive de sănătate.
Consumatorii ar trebui să fie atenți atunci când caută pe rafturile magazinelor alimentare, deoarece există o variabilitate uriașă în conținutul laptelui vegetal.
Cea mai bună modalitate de a afla ce conține laptele vegetal este să citiți eticheta nutrițională și lista ingredientelor de pe ambalaj. Singurul lapte vegetal recomandat de Ghidul alimentar pentru americani al USDA este laptele de soia neîndulcit și îmbogățit, care conține calciu, vitamina D și vitamina A adăugate, notează MedicalXpress.