Robert Fico, premierul Slovaciei, s-a depărtat încetul cu încetul de Ucraina
Toată Europa stă cu sufletul la gură în aceste minute, după tentativa de asasinat asupra lui Robert Fico. Prim-ministrul slovac se află în prezent în stare gravă la spital (vezi aici mai multe detalii).
Robert Fico, premierul Slovaciei, cunoscut pentru relația sa cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, a decis să suspende livrarea de armament către armata Ucrainei. Totuși, a reamintit angajamentul Guvernului de la Bratislava de a acorda ajutoare umanitare Ucrainei în continuare și în facilitarea dialogului pentru soluționarea pașnică a conflictului militar.
A cultivat relații puternice atât cu premierul Ungariei, Viktor Orban, cât și cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. În trecut, a manifestat reticență în sprijinirea Ucrainei. Ba mai mult, a avertizat oficialii europeni cu privire la riscul ca intervenția occidentală să agraveze războiul. S-a gândit că războiul din Ucraina ar putea escalada într-un război global între NATO și Rusia.
Sloganul său de campanie „Nici măcar un singur glonte” pentru Ucraina a atras alegătorii din această ţară NATO de 5,5 milioane de locuitori, unde doar o minoritate din consideră că Rusia este vinovată pentru războiul din Ucraina.
Cine este premierul Slovaciei?
Robert Fico s-a născut la data de 15 septembrie 1964 în orașul Topoľčan, care pe atunci făcea parte din Cehoslovacia. Este un politician slovac cu o carieră extinsă. A deținut funcția de prim-ministru al Slovaciei între anii 2006 și 2010, 2012 și 2018. A fost reales în anul 2023.
Și-a desăvârșit studiile la Facultatea de Drept a Universității Comenius din Bratislava în anul 1982. În perioada 1986-1990, a fost membru al Partidului Comunist al Cehoslovaciei.
A fost membru al partidului comunist din Cehoslovacia
Despre credința sa, deși s-a declarat ateu când s-a înscris în partidul comunist, Robert Fico a menționat că a fost crescut în tradiția romano-catolică. După încheierea serviciului militar obligatoriu, s-a orientat către cariera academică, devenind profesor-asistent.
După Revoluția de Catifea din anul 1989 și căderea regimului comunist din Cehoslovacia, s-a afiliat Partidului Stângii Democrate. A fost ales pentru prima dată ca membru al Parlamentului în anul 1992. Între anii 1994 și 2000, a servit ca consilier juridic al Slovaciei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
În anul 1999, a fondat partidul naționalist slovac, cunoscut sub numele de Direcția – Social Democrația. În anul 2018, el a fost nevoit să-și prezinte demisia din funcția de prim-ministru al Slovaciei, în urma asasinării jurnalistului de investigație Jan Kuciak Kuciak era un jurnalist slovac preocupat de frauda fiscală implicând oameni de afaceri cu legături la nivel înalt în politica slovacă.