Trei administratori de firme suspectați de obținere ilegală de fonduri au fost reținuți miercuri după cum anunță Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. Conform presei locale, ar fi vorba despre Doru Șandru, Mircea Vărzaru și Mihai Puiu, apropiați ai senatorului PNL Ion Iordache.
Trei administratori de firme, suspectaţi de obţinere ilegală de fonduri destinate întreţinerii drumurilor judeţene, au fost reţinuţi, informează Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. Conform Gorjonline, ar fi vorba despre Doru Șandru, Mircea Vărzaru și Mihai Puiu.
Doru Șandru este directorul societății Romstrade SA și omul care conduce grupul de firme Ydail Construct SRL, iar Mircea Vărzaru este administratorul firmei Ydail Construct SRL. Ambii ar fi oamenii de încredere și cei mai vechi colaboratori ai senatorului Ion Iordache.
De asemenea, conform sursei citate, organele de cercetare penală ar fi efectuat percheziții și la firmele controlate de senatorul PNL Ion Iordache, iar în acest dosar au fost audiați și alți oameni de afaceri care au avut relații contractuale cu Ydail Construct.
„La data de 31.03.2021, procurorul (…) a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de trei inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunii de obţinere ilegală de fonduri (…), constând în folosirea ori prezentarea de documente sau date false, inexacte sau incomplete, pentru primirea aprobărilor sau garanţiilor necesare acordării finanţărilor obţinute sau din fonduri publice, dacă are ca rezultat obţinerea acestor fonduri”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj transmis miercuri.
Ce acuzații le aduc procurorii?
Potrivit procurorilor, cei trei inculpaţi, în calitate de administratori ai unor societăţi comerciale ce făceau parte dintr-o asociere, au depus ofertă pentru a participa la licitaţia de atribuire a lucrărilor şi serviciilor de reparare şi întreţinere a drumurilor judeţene pentru perioada 2015-2019. Oferta conţinea documente şi date false cu privire la deţinerea utilajelor necesare executării lucrărilor de deszăpezire a drumurilor judeţene, precum şi date false cu privire la lipsa datoriilor către bugetul de stat.
Asocierea ar fi obţinut astfel, pe nedrept, încheierea Acordului Cadru Multianual din 9 iunie 2016 cu Consiliul Judeţean Gorj, în valoare de 157.107.128 de lei, încasând necuvenit suma de 359.132 de lei provenită din fonduri publice, fără ca să îndeplinească condiţiile pentru câştigarea licitaţiei.
„Mai precis, s-a reţinut că cele trei societăţi comerciale grupate în asociere nu deţineau efectiv utilajele necesare, prezentate în ofertă. De asemenea, s-a reţinut că, deşi sezonul de iarnă 2016-2017 a fost sărac în precipitaţii, asocierea a încasat necuvenit, pe orele de aşteptare, pentru utilaje pe care nu le deţinea efectiv, suma de 359.132 lei. Ancheta continuă, fiind supravegheată de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, pentru stabilirea adevărului şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de săvârşirea de infracţiuni, urmând ca în cauză să fie dispuse în continuare măsurile legale, care se impun”, se precizează în comunicat, conform Agerpres.
Doi dintre cei trei inculpaţi au fost reţinuţi de poliţişti în cursul zilei de marţi, iar al treilea inculpat a fost reţinut miercuri.
Sursă foto: Dreamstime