Trei alimente vegane surprinzătoare care vă pot îmbolnăvi

Vara este o perioadă riscantă pentru prepararea alimentelor, în special atunci când vine vorba de alimente pe bază de plante, precum burgeri, salate și deserturi. Deși nu există modalități simple de a afla dacă alimentele pot fi consumate în siguranță, alimentele pe bază de plante pot oferi condițiile potrivite pentru dezvoltarea agenților patogeni, chiar dacă nu arată sau nu miros „ciudat”.

În funcție de substanțele nutritive disponibile, de aciditatea, de conținutul de apă și de modul în care au fost prelucrate și depozitate, alimentele pe bază de plante pot oferi condițiile potrivite pentru dezvoltarea agenților patogeni, deși arată perfect.

Produsele vegane pentru grătar, cum ar fi burgerii de linte și chiftelele prelucrate pe bază de plante, conțin niveluri ridicate de proteine și umiditate, care pot favoriza dezvoltarea bacteriilor dacă nu sunt gătite sau depozitate corespunzător.

De exemplu, un studiu realizat în Finlanda a constatat că o proporție ridicată de cârnați vegetarieni sigilați în vid conțineau spori de Clostridium botulinum, care pot provoca botulism, o boală rară care afectează sistemul nervos și care poate fi fatală dacă nu este tratată.

Salatele cu amidon, cum ar fi cele care conțin cartofi, paste făinoase sau orez, sunt predispuse la contaminarea cu Bacillus cereus, o specie de bacterie răspândită în mediu care produce spori termostabili care supraviețuiesc gătitului și se multiplică atunci când alimentele sunt depozitate la temperaturi ridicate.

Frunzele verzi și germenii cruzi, cum ar fi lucerna, sunt, de asemenea, adesea implicați în focare de boli cauzate de Escherichia coli (E. coli) și Salmonella, deoarece aceste produse sunt de obicei consumate crude. Salatele și alte feluri de mâncare care necesită multă manipulare în timpul preparării pot fi, de asemenea, contaminate cu agenți patogeni în bucătărie.

Ce trebuie să faceți pentru a reduce la minimum riscul de a vă îmbolnăvi?

Pentru a reduce la minimum riscul de a vă îmbolnăvi pe dvs. sau invitații dvs. atunci când pregătiți alimente pe bază de plante pentru un grătar sau un picnic în această vară, urmați acești pași:

1. Spălați-vă bine pe mâini înainte de a manipula alimentele;

2. Gătiți produse precum burgeri pe bază de plante și cârnați vegetarieni până când sunt fierbinți;

3. Transferați alimentele cu amidon în recipiente puțin adânci pentru a se răci pe blat și apoi puneți-le în frigider;

4. Evitați să cumpărați fructe și legume deteriorate sau lovite și păstrați fructele tăiate în frigider;

5. Transportați alimentele la un eveniment într-o pungă izolată sau într-o ladă frigorifică ce conține baterii de gheață și scoateți-le doar atunci când este timpul să serviți;

6. Acoperiți și readuceți resturile la frigider sau într-un recipient izolat; și luați în considerare cantitatea de alimente de care aveți cu adevărat nevoie pentru a evita supra-cateringul, creând resturi care vă pot îmbolnăvi dacă nu sunt depozitate corect, potrivit celor de la MedicalXpress.