Trei bănci dispar din România chiar anul acesta

Anul acesta, trei bănci din România vor ieși de pe piață, fie prin achiziție de către alte instituții bancare, fie prin procese de fuziune.

Această schimbare semnificativă în peisajul bancar are implicatii majore pentru clienții care aveau conturi la aceste bănci.

În anul 2022, două bănci au ieșit de pe piața bancară din România, iar în 2024 fenomenul se repetă, cu alte trei bănci care urmează să dispară. Una dintre aceste instituții a fost preluată de Banca Transilvania.

First Bank este una dintre băncile afectate, după ce Grupul Intesa San Paolo Bank a achiziționat 99,98% din acțiunile acesteia în România de la fondul american de investiții JC Flowers.

Se preconizează că finalizarea acestei tranzacții va avea loc în prima parte a anului curent. În România, Intesa Sanpaolo Bank funcționează ca o bancă universală încă din 1996, conform informațiilor furnizate de BNR. La sfârșitul anului 2022, cota de piață a companiei era de 1,09%, în timp ce First Bank deținea o cotă de 1,10% în aceeași perioadă.

UniCredit și Alpha Services and Holdings au convenit să își unească forțele prin fuziunea UniCredit Bank Romania și Alpha Bank Romania, determinând astfel dispariția Alpha Bank de pe piața din România.

Fuziunea dintre UniCredit Bank Romania și Alpha Bank Romania va duce la formarea celei de-a treia bănci din România în ceea ce privește activele totale. Finalizarea tranzacției este planificată să aibă loc în decursul acestui an.

În cursul anului 2024, OTP Bank va ieși de pe piața din România, fiind achiziționată de Banca Transilvania. Aceasta reprezintă a patra achiziție efectuată de Banca Transilvania în ultimii 10 ani.

bancomat, card, banca
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Achizițiile recente ale Băncii Transilvania

În perioada recentă, Banca Transilvania a realizat achiziții semnificative, inclusiv preluarea:

  • Volksbank România
  • Bancpost
  • Idea Bank

La mijlocul anului, OTP Bank avea active în valoare de aproximativ 20 de miliarde de lei, situându-se pe poziția a zecea pe piață.

Prin intermediul achizițiilor strategice din ultimii ani, Banca Transilvania a reușit să obțină poziția principală pe piață.

În 2018, a preluat instituții importante, precum:

  • Volksbank
  • Bancpost

În acel moment, ele se aflau în top 10 pe piață.

În 2022, a continuat această tendință, achiziționând Idea Bank, iar acum urmează să preia OTP Bank România.