Trei companii chineze trebuie să-și cedeze participațiile la societăți canadiene. Autoritățile invocă rațiuni de securitate națională
Ministrul canadian al inovației, științelor şi industriei, François-Philippe Champagne, spune că decizia a fost luată după examinări realizate „în mod aprofundat” de organismele canadiene responsabile cu securitatea națională.
„Canada va continua să primească investiţii străine directe, dar va acţiona în mod decisiv în cazul unor investiţii ce constituie o ameninţare pentru securitatea noastră naţională şi lanţurile noastre de aprovizionare cu minerale critice, atât la nivel naţional, ca şi în străinătate”, a spus François-Philippe Champagne, conform informațiilor transmise de afp.com
Sunt vizate companiile Sinomine Rare Metals Resources, Chengze Lithium International Limited şi Zangge Mining Investment.
Amintim că autoritățile din Canada au anunțat anterior o înăsprire a reglementărilor în materie de investiţii în domeniul mineralelor rare pentru companii de stat străine.
Totodată, Guvernul federal a avertizat că investițiile unor societăţi publice străine în „mineralele critice” canadiene nu vor mai fi aprobate decât „cu titlu excepţional”.
Ottawa a întocmit o listă de 31 minerale zise „critice” pentru „prosperitatea economică durabilă a Canadei”, listă în care sunt incluse în principal cobaltul, litiul şi manganul, utilizate la panouri solare, eoliene şi baterii pentru vehicule electrice.
Această mișcare nu va afecta imediat oferta chineză de litiu
Neil Beveridge, analist la grupul de cercetare Bernstein, cu sediul în Hong Kong, a declarat că această mișcare nu va afecta imediat oferta chineză de litiu, deoarece Canada nu este un furnizor important, iar țintele nu se numără printre cei mai mari mineri de litiu din China.
Dar Beveridge a declarat că China și industria sa ar fi îngrijorate de „direcția de deplasare”, care vine în contextul în care Washingtonul face presiuni asupra companiilor aliate pentru a-și reduce dependența de industria chineză.
„Dacă acest lucru s-ar întâmpla în Australia, ar fi o poveste foarte, foarte mare”, a adăugat Neil Beveridge.
La rândul său, președintele Joe Biden încearcă să reducă dependența Statelor Unite de China pentru rafinarea mineralelor critice, care sunt vitale pentru fabricarea a tot ceea ce este necesar, de la arme, cum ar fi rachetele, la produse ecologice, inclusiv vehicule electrice.