Potrivit documentului publicat pe site-ul MT, pentru celelalte companii s-a obţinut încadrarea în ţintele de profit operaţional, aşa cum a fost stabilit de comun acord cu Fondul Monetar Internaţional. Astfel, CFR Infrastructură, a reuşit să-şi reducă pierderile cu 82,667 milioane de lei, de la 225,824 milioane lei, până la 143,157 milioane lei, CFR Călători şi-a diminuat pierderile cu 277,178 milioane lei, de la 606,007 milioane lei la 328,829 milioane lei. De asemenea, pentru Metrorex, pierderile s-au redus cu 64,46 milioane lei, până la 104,219 milioane lei.
În ceea ce priveşte compania naţională de transport aerian TAROM, aceasta a înregistrat o depăşire faţă de ţinta de 42 milioane lei fixată de organismele financiare internaţionale cu suma de 21,808 milioane lei.
"În cazul C.N. TAROM, strategia de restructurare trebuie să continue pe termen lung pentru obţinerea unui profit operaţional sustenabil. Trebuie precizat faptul că politicile de restructurare a costurilor, dar şi de utilizare eficientă a resurselor care au început să fie implementate de companiile din subordinea Ministerului Transporturilor în ultimul an sunt cu efecte pe termen lung. Dacă implementarea acestor politici va continua, impactul acestora se va reflecta în rezultatele financiare raportate pentru anul 2015", se menţionează în document.
De asemenea, au fost iniţiate procedurile de privatizare a companiilor CFR Marfa, CN Aeroporturi Bucureşti şi Portul Constanţa prin listare la bursă, cu majorare de capital social şi utilizarea acestor surse de finanţare pentru dezvoltarea companiilor şi consolidarea business-ului acestora, se menţionează în raportul de activitate al lui Ioan Rus.
Fostul ministru al Transporturilor menţionează în document şi finalizarea modificărilor la OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă cu următoarele elemente de noutate: unificarea planului de administrare cu planul de management din cadrul întreprinderilor publice, monitorizarea indicatorilor din planul de administrare al companiilor de către ministerele de resort, remunerarea administratorilor de companii prin componentă variabilă pe baza indicatorilor de performanţă, introducerea Tabloului de Evidenţă al Administratorilor şi introducerea dreptului la justă despăgubire al administratorilor, dacă acestora li se reziliază contractul de administrare fără just temei.AGERPRES