Orange, Rartel si Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) vor instala telecentre in 70 de localitati din mediul rural care au acces redus la servicii de telefonie, conform Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC).

Societatea Nationala de Radiocomunicatii va instala 50 de telecentre in sate raspandite in 28 de judete, Orange va instala opt telecentre in localitati din sapte judete, iar Rartel va instala 12 telecentre in sate din opt judete.


Costul net al instalarii acestor 70 de telecentre se ridica la peste 2,5 milioane lei, suma care va fi acoperita de ANRC din fondul pentru serviciul universal. In medie, costul total al echipamentelor instalate si al mentinerii in functiune timp de trei ani a fiecarui telecentru, stabilit in urma licitatiei, este de 36.078 lei, adica 10.277 euro.


Suma necesara instalarii fiecarui telecentru urmeaza a fi virata, la cerere, furnizorului de serviciu universal, dar numai dupa instalarea si punerea in functiune a telecentrului, conform regulilor mecanismului de compensare stabilit de ANRC. Dupa o perioada de trei ani, odata cu incetarea calitatii de furnizor de serviciu universal, echipamentele din telecentru vor fi transferate gratuit in proprietatea primariilor.


Instalarea telecentrelor va incepe de indata ce se vor semna contractele tripartite intre castigatorii licitatiei, primariile localitatilor castigatoare si ANRC. Dupa semnarea contractelor tripartite primarii au obligatia de a pune la dispozitia companiilor desemnate, in termen de 15 zile, spatiul necesar functionarii telecentrului. Companiile au obligatia de a instala telecentrele in maxim 120 de zile de la punerea la dispozitie a spatiului. Cele 70 de telecentre vor fi puse in functiune progresiv pana la sfarsitul lunii august 2006.


Pana la sfarsitul acestui an, ANRC va scoate la licitatie, pentru instalarea de telecentre, alte 200 de localitati fara acces sau cu acces redus la servicii de comunicatii electronice ale caror primarii si-au exprimat disponibilitatea de a participa la acest program. Pana in prezent, ANRC a organizat licitatii pentru instalarea de telecentre in 108 localitati, iar 17 telecentre functioneaza deja.


Telecentrul este un spatiu public dotat cu cel putin doua aparate telefonice, doua calculatoare si un fax, in cadrul caruia utilizatorii finali pot initia si primi apeluri telefonice locale, nationale si internationale. In telecentru sunt disponibile si servicii de comunicatii prin fax si comunicatii de date la o rata de transfer suficienta pentru a permite accesul functional la Internet.

Sursa: ANRC, 27 martie 2006