Daca in noiembrie 1998 functionau pe piata zece fonduri mutuale membre UNOPC (Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv), astazi, la ceva mai mult de un an, numarul acestora aproape ca s-a dublat. De atunci si pana acum, singurul fond disparut s-a numit Octogon, societatea Administrator SA fiind nevoita sa-l lichideze din cauza scaderii numarului de investitori sub limitele legale. Cat priveste noile aparitii in acest rastimp, lista este insa cu mult mai mare. Ostilitatile au fost deschise de cele trei fonduri Active (Classic, Junior, Dinamic), oferta publica de subscriere de titluri a acestora datand din 2 decembrie 1998. La inceputul lunii februarie a anului trecut, Sov Invest, administratorul FNI, lansa Fondul National de Acumulare, fiind urmat la cateva saptamani de Fondul de Investitii si Dezvoltare, administrat de Societatea de Management Financiar, SMF 2000. Cateva luni mai tarziu, in iulie 1999, numarul fondurilor mutuale crestea din nou, prin aparitia Fondului Monetar Tezaur. Administratorul acestuia, Certinvest, completa in acest fel oferta de piata a primei jumatati a anului si isi diversifica in acelasi timp propriul portofoliu, Tezaur alaturandu-se Fondului Capital Plus, (fost Credit Fond). Sfarsitul anului trecut a fost din nou o perioada propice lansarii de noi fonduri.
In decembrie, Gelsor si-a facut debutul ca administrator de fond deschis, o data cu lansarea Fondului de Investitii Gelsor, urmat la sfarsitul lunii lui ianuarie a acestui an de Fondul Valutar Gelsor (FVG). Lista a fost adusa la zi, cam in aceeasi perioada, de catre Fondul Fortuna Gold, administrat de Capital Asset Management, noul actionar majoritar al acestui fond, demarand astfel programul investitional dupa dobandirea acestei pozitii in cursul anului trecut. Dublandu-si numarul intr-o perioada relativ scurta, fondurile mutuale au recastigat, se pare, capitalul de incredere pierdut in anii 1996 -’97 ca urmare a scandalului SAFI-FMOA. „Fata de amploarea pe care o au fondurile mutuale in economiile occidentale, suntem inca departe, opineaza vicepresedintele UNPC, Dan Mihail Nicu. Piata este insuficient de matura, iar oportunitatile investitionale destul de putine. Din aceste motive, un numar de 18-20 de fonduri pe piata este inca foarte mic.
Despre obiectivele fondurilor infiintate anul trecut ati aflat informatii la vremea respectiva chiar din paginile revistei „Capital”. Cine sunt si ce obiective investitionale au fondurile infiintate in acest an? Incluzand aici si Fondul de Investitii Gelsor (FIG), infiintat in decembrie dar care a demarat efectiv activitatea din ianuarie 2000, vom incerca sa va oferim cateva informatii utile. Fara a fi un fond monetar prin prospectul de emisiune, strategia investitionala a FIG este orientata in special spre investitii in instrumente ale pietei monetare, conform declaratiilor conducerii societatii de administrare Gelsor Asset Management. „Urmarim in general atragerea economiilor micilor investitori, motiv pentru care am si fixat valoarea nominala a unitatii de fond la suma modica de 10.000 lei”, declara la data lansarii fondului presedintele Teodor Nicolaescu, adaugand faptul ca pe termen lung FIG vizeaza detronarea FNI din pozitia de lider al pietei. La ceva mai bine de doua luni de la inceperea subscrierilor, FIG a reusit sa atraga aproape 10.000 de investitori, lucru remarcabil daca ne gandim ca fonduri cu vechime pe piata se zbat la limita admisa de CNVM pentru acest indicator (minimum 500 de investitori la un an dupa autorizare). Mai mult decat atat, activul net al fondului a cunoscut si el o crestere semnificativa, ajungand, la 10 februarie, la valoarea de aproximativ 123 miliarde lei, cu mult peste sperantele administratorului. „Trebuie sa recunosc ca nu ne-am gandit la o evolutie atat de buna intr-un interval atat de scurt”, marturiseste fostul viceguvernator al BNR, aflat acum in conducerea Gelsor.
Investitii in valuta
cu risc scazut
Incercand o explicatie, Vlad Soare crede ca atuurile noului fond s-au numit reputatia administratorului si sistemul de distributie, Gelsor avand nu mai putin de 40 de sucursale in toata tara si peste 1.400 de agenti. Celalalt fond lansat de acelasi administrator la sfarsitul lunii ianuarie, Fondul Valutar Gelsor (FVG), este de altfel primul de pe piata romaneasca avand autorizarea CNVM pentru acest gen de tranzactii. Avand o valoare nominala initiala a titlului de 50 USD, FVG se adreseaza publicului care cauta investitii cu risc scazut, dupa cum declara conducerea societatii de administrare. „Incercam sa oferim o alternativa la investitiile in valuta accesibile in acest moment pe piata romaneasca, declara Teodor Nicolaescu, adaugand ca, prin investitiile facute pe piata interna si internationala (titluri de stat denominate in USD, depozite in USD la banci sigure etc.), FVG va avea cresteri mai mari de 6-7% pe an, fata de cat dau in acest moment bancile la depozitele in valuta oferind in acelasi timp si posibilitatea investirii unor sume mici. Ultimul fond aparut pe piata, Fortuna Gold, este administrat de Capital Asset Management, fiind practic fratele mai mic al Fondului Fortuna Classic. „Am gandit acest fond ca un instrument pentru investitorii dinamici care au disponibila, de pilda, o anumita suma, pana la realizarea unui proiect”, declara Cristina Irimie, directorul de marketing al societatii de administrare. Banca depozitara pentru Fortuna Gold este Banca Romana de Dezvoltare, iar politica de plasamente al activelor fondului este indreptata prioritar spre piata monetara si intr-o pondere mai scazuta pe piata de capital sau in actiuni netranzactionate.