Trei liceeni romani vor studia in America

Universitatea Harvard este, de departe, cea mai bogata institutie din lume, cu un patrimoniu de peste 12 mld. USD. Mai mult de jumatate din acesti bani este alocata Colegiului Harvard. Aproape 70% din studentii de la Colegiu se clasifica in categoria celor care primesc ajutor financiar (burse).Fiecare student lucreaza 10-12 ore pe saptamana si, de asemenea, pe parcursul verii, in job-uri asigurate de (si in) colegiu, pentru a-si plati o parte din studii.Harvard si Radcliffe (institut fondat in 1

Universitatea Harvard este, de departe, cea mai bogata institutie din lume, cu un patrimoniu de peste 12 mld. USD. Mai mult de jumatate din acesti bani este alocata Colegiului Harvard. Aproape 70% din studentii de la Colegiu se clasifica in categoria celor care primesc ajutor financiar (burse).
Fiecare student lucreaza 10-12 ore pe saptamana si, de asemenea, pe parcursul verii, in job-uri asigurate de (si in) colegiu, pentru a-si plati o parte din studii.
Harvard si Radcliffe (institut fondat in 1879 pentru educarea fetelor) ofera programe de studiu insumand peste 3.000 de cursuri, in 40 de domenii de invatamant diferite. In mod uzual, studentii isi aleg patru cursuri pe semestru. Fiecare student are un program individualizat, fiind sfatuit in primul an de un consultant pentru incepatori si in urmatorii trei, de specialistii departamentului de consiliere.
In completarea programului universitar (undergraduate), Universitatea Harvard cuprinde inca zece scoli postuniversitare (graduate). Admiterea la aceste facultati se poate face dupa absolvirea colegiului sau a unei forme de invatamant superior. Peste 90% din absolventii Colegiului Harvard (undergraduates) care isi continua studiile reusesc la diferite universitati (programe postuniversitare). Rata celor care urmeaza o forma de invatamant postuniversitara (graduate) la Universitatea Harvard este de peste 97%. Peste 80% dintre studentii cu studii postuniversitare (graduate) au absolvit programele cu diplome de onoare.
Din cele 50 de tari care trimit studenti la Colegiul Harvard, Romania are pana acum deja 16 studenti. Valoarea totala a burselor acordate acestora insumeaza doua milioane USD. Anul acesta au mai fost selectati ca bursieri alti trei tineri romani, absolventi de liceu: Ingrid Christian din Arad, Florin Niculescu din Bucuresti si Dana Barta din Timisoara. Acestia au concurat nu doar cu cei 57 de candidati din Romania, ci cu mai mult de 18.000 de tineri de exceptie din SUA si din intreaga lume, pentru 1.650 de locuri.
Admiterea la Harvard se bazeaza pe cu totul alte principii decat cele valabile la noi (unde, fara meditatii intensive si costisitoare nu ai sanse). Aici se merge pe ideea de „a atinge superlativul in ceva”, orice ar fi acel ceva, dar si pe personalitatea, calitatile candidatului.
Studentii interesati sa trimita cereri de inscriere pot contacta Harvard Admissions Office, Byerly Hall, 8 Garden Street, Cambridge, Massachussetts 02138, USA, fax (001-617) 496-0256.    

Din Arad, Ingrid, la cei 18 ani, este o adevarata enciclopedie, vorbind nu mai putin de sapte limbi (maghiara, romana, engleza, franceza, germana, latina, spaniola). Si, desi termina prima din clasa si in august va pleca la Harvard, Ingrid spune cu candoare „Daca iau bac-ul….”
Si ea are in spate o activitate foarte diversa. Este membra in organizatia Banatia (organizatie de tineri, ce are ca scop o mai buna comunicare si intelegere intre tinerii de culturi si etnii diferite), in clubul local de debate (dezbateri), este corespondenta unui ziar german local si lista inca mai poate continua.
Spera ca intr-o zi sa devina o buna jurnalista si pare cea mai hotarata sa se intoarca in tara si sa faca „cu adevarat ceva”.

Unul dintre cei trei bursieri Harvard din acest an este un „impatimit al matematicii”. Din clasa a IV-a, Florin nu a ratat nici o olimpiada nationala. Palmaresul sau este bogat: doua premii I, doua premii II, doua premii III si medalia de argint la Olimpiada Internationala de Matematica din 1998, plus doua articole publicate in Gazeta Matematica.
Pasiunea pentru matematica se pare ca i-a fost trezita si cultivata de mama sa, dna Norica Niculescu, lector de informatica la Facultatea de Matematica din Bucuresti.
Insa personalitatea lui Florin este mult mai complexa. In putinul sau timp liber, el a lucrat ca voluntar in cadrul unui program de protectie si prevenire HIV si ca supraveghetor pentru APD (Asociatia Pro Democratia).

Dana este prima din clasa, la Liceul de Informatica „Gheorghe Moisil” din Timisoara.
Ea are o adevarata pasiune pentru informatica, dar, in acelasi timp, iubeste filosofia si economia. Pasiunea pentru filosofie se pare ca i-a fost trezita de profesoara sa din liceu, care i-a fost intr-un fel si mentor.
Cu ajutorul acestei profesoare, Dana a intrat si in clubul de debate (dezbateri), cu care a castigat deja doua olimpiade nationale si urmeaza sa participe la urmatoarea, la sfarsitul lunii mai. Dar Dana iubeste si pictura. In gimnaziu a invatat sa picteze in ulei, iar acum casa ei e plina de tablouri facute de ea.
Decizia de a-si incerca puterile la o universitate straina a luat-o sub influenta unui bun prieten al ei, acum student la Harvard, cu care a tradus un ghid pentru Europa de Est.

Adela Fundulea