De ce tușim mai mult noaptea
Datorită gravitației, când ne întidem în pat, mucozitățile încep să se scurgă (și să se acumuleze) în partea din spate a gâtului. Acest lucru este cunoscut sub numele de picurare post-nazală – cauzată de obicei de alergii de toamnă, răceli și infecții ale sinusurilor – și activează episodul de tuse. În același timp, cercetările arată că, dacă lupți împotriva unei infecții virale sau bacteriene, sistemul imunitar încearcă să o combată noaptea, provocând inflamații în căile respiratorii superioare. Rezultatul: tuse excesivă.
Tusea nocturnă este cea mai deranjantă. Dacă încercați să găsiți modalități de a opri tusea pentru a dormi liniștit – cel puțin câteva ore până la următoarele convulsii, medicul Kyle Enfield, de la UVA Health, arată care sunt cele mai bune modalități de a rezolva această problemă, scrie Self.com.
Săriți peste medicamentele anti-tusive
Trei lucruri pe care să le faci dacă nu te poți opri din tuse noaptea. Dr.Enfield recomandă să renunțați la medicamentele fără prescripție medicală pentru răceală și pentru ameliorarea sinusurilor (dacă scopul este să opriți tusea).
Anti-tusivele și decongestionantele, care îngustează vasele de sânge din nas pentru a drena și usca mucusul, ar putea să nu fie atât de eficiente. De fapt, studiile au descoperit că unele medicamente împotriva răcelii – cum ar fi pseudoefedrina și dextrometorfanul – nu sunt mai bune în ameliorarea simptomelor de tuse decât un placebo.
„De obicei, nu ajută și au potențiale efecte secundare”, spune dr. Enfield. De exemplu, pot perturba somnul, provocând greață, dureri de stomac și somnolență.
Luați în considerare utilizarea unui spray nazal cu steroizi sau pastile. Pastilele pentru gât amorțesc căile respiratorii, scăpându-te temporar de acel gâdilat care provoacă o tuse persistentă, spune dr. Enfield. Spray-urile nazale cu corticosteroizi reduc inflamația în căile respiratorii și sunt destul de bune. Dr. Enfield spune că eficacitatea lor variază de lao persoană la alta
Luați o linguriță de miere înainte de culcare
O linguriță de miere înainte de culcare poate face minuni, potrivit lui Enfield. Studiile au arătat că, la copii, mierea este cel mai eficient tratament pentru tusea nocturnă și se pare că are același efect la adulți.
Dovezile sugerează că poate calmea căile respiratorii iritate și inflamate și îți calmează reflexul de tuse. Oricare ar fi mecanismul, medicii sunt de acord: mierea ajută. Dacă aveți diabet, discutați cu medicul, deoarece mierea vă poate afecta negativ nivelul zahărului din sânge, sugerează Enfield.
Beți multă apă sau alte lichide hidratante pe tot parcursul zilei
Consumul de lichide este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face atunci când lupți împotriva unei boli și poate fi de mare ajutor în mod special pentru o tuse convulsivă, spune dr. Enfield.
Apa protejează căptușeala căilor respiratorii și subțiază și slăbește mucusul, făcând mai ușoară îndepărtarea secrețiilor nazale. Este știut că tusea tinde să se agraveze atunci când ești deshidratat.
„Creșterea cantității de apă pe care o bei în timpul zilei poate reduce la minimum tusea”, spune dr. Enfield.
Băuturile pentru sport și soluțiile cu electroliți sunt mai utile în cazul toxiinfecțiilor alimentare, care provoacă deshidratare. Apa este tot ce aveți nevoie atunci când vă recuperați după o infecție a căilor respiratorii, adaugă el.