Platforma siderurgica din localitatea hunedoreana Calan a iceput sa fie ichisa dupa anul 1990, la numai zece ani de activitate. Bineiteles, utilajele au fost oprite pe rind, icepind cu cele doua furnale de 1.000 de metri cubi si terminind cu bateriile de cocsificare, ichise operational i anul 1999. Utilajele de pe o suprafata de 160 ha urmau sa devina fier vechi.
Platforma siderurgica facea parte din Combinatul Siderurgic Victoria Calan, fiind i 1989 unul din cele mai mari combinate siderurgice integrate din tara, si producind cocs, fonta, energie electrica si termica, precum si alte produse derivate.
Dupa anul 1990, combinatul a fost transformat i Societatea Comerciala Sidermet Calan. O strategie a FPS, sustinuta de deputatul hunedorean Sorin Dimitriu, ministrul privatizarii, a dus, i 1997, la divizarea patrimoniului SC Sidermet Calan i 12 societati comerciale independente. Una dintre aceste noi societati, denumita Minagval Calan, era constituita numai din active patrimoniale ichise, mostenind atit debitele cit si creantele de la Sidermet Calan. Dupa aceasta spargere de patrimoniu, Societatea Comerciala Minagval Calan a intrat i procedura de lichidare, fiind declarata i stare de faliment. Divizarea de la Calan a redus numarul de muncitori de la circa 8.000, la doar 1.000.
Platforma de la SC Minagval cuprindea o serie de utilaje care fusesera cindva mindria hunedorenilor: doua furnale de 1.000 de metri cubi, Sectia de Aglomerare, Bateriile 1 si 2 de cocsificare, CET-uri, hale imense si munti de otel. O data cu oprirea utilajelor a iceput si jaful din incinta. Au fost furate, i primul rind, materiale, apoi aparatura de comanda din statii, ansamblele din bronz si alama, dupa care jaful de fier vechi a continuat ani de-a rindul.
in timp ce romii locali furau cu carutele, firmele de recuperare a fierului vechi duceau fierul cu masini sau cu vagoanele, fiind acoperite cu acte i regula.
Negocieri contestate
Conform Legii falimentului, pentru lichidarea activelor de la Minagval Calan a fost numit judecatorul sindic Simion Blaj, care icredinteaza vinzarea activelor si recuperarea creantelor firmei PricewaterhouseCoopers Management Consultants SRL Timisoara, al carei reprezentant a fost desemnat Viorel Bufan.
Dupa ce au fost vindute, pe bucati, mai multe active unor societati de valorificare a fierului vechi, Viorel Bufan anunta ca Adunarea Generala a Creditorilor a hotarit istrainarea i bloc a societatii si elaboreaza caietul de sarcini pentru vinzarea utilajelor prin licitatie directa. La sfirsitul lunii iulie este declarata cistigatoare a licitatiei directe societatea SC Forever SRL Valisoara, cu o oferta i valoare de 1.350.000 dolari. Pe locurile doi si trei se situeaza SC Viomar Comalimpex SRL Bucuresti si SC Cocs Invest Calan.
Cele doua perdante fac contestatie i termen la Tribunalul Hunedoara. SC Cocs Invest este o societate constituita din 115 cocsari disponibilizati de pe platforma scoasa la vinzare, care si-au pus i joc banii din compensatii i speranta cumpararii Bateriei de Cocsificare Nr. 1, pe care doreau sa o reporneasca.
in contestatia depusa, se stipuleaza: lichidatorul nu a respectat procedurile de vinzare si nici dispozitia judecatorului sindic din sedinta din 5 iunie 2000, de vinzare prin licitatie i conditiile Legii nr. 64/1995, ci icearca o combinatie de licitatie i plic cu negociere directa cu cinci finalisti; lichidatorul a desfasurat negocierile la Timisoara, i afara competentei teritoriale a judecatorului sindic desemnat de creditori; locul desemnat de lichidator a fost sediul propriu, si nu la tribunal, cum spune legea; lichidatorul nu a putut dovedi care a fost momentul obiectiv i care se opreau negocierile si nu poate proba ca a respectat regulile de siguranta a informatiei comerciale pe perioada negocierilor. in contestatia depusa se mai spune ca Societatea Comerciala Cocsinvest SA este singura societate participanta la negocieri care are i obiectul de activitate repornirea activelor si care a facut dovada ca are potential de dezafectare si ecologizare a terenului. Cocsinvest mai sustine ca la vinzarea i bloc nu au fost trecute toate activele societatii si are serioase suspiciuni i privinta ecologizarii celor 160 de hectare de teren de catre societatea cistigatoare.
Prin sentinta nr. 840/28.07.2000, Tribunalul Hunedoara respinge contestatia si declara cistigatoare SC Forever SA Valisoara. Societatile clasate pe locurile urmatoare fac recurs la Curtea de Apel din Alba Iulia.
Decise sa vada care este noul cumparator preferat de lichidator, celelalte finaliste fac investigatii. SC Forever a fost constituita i regim de urgenta, cu trei zile iaintea licitatiei, si are trei actionari. Este vorba de o familie din Deva, care se ocupa de comertul cu produse de import, si Mihai Babuta, de 79 de ani, din localitatea Ilisa, care detine 30% din firma ce dispune de un capital social de doua milioane lei. Francisc Fuhrmanu, administratorul de la SC Cocsinvest, declara: „Cred ca suntem i drept sa stim pe cine reprezinta SC Forever Valisoara, ifiintata i mare graba, cu trei zile iainte de desfasurarea licitatiei”, itr-o zona defavorizata.
Cuprul este dus spre destinatii necunoscute
A doua clasata, Societatea Comerciala Viomar Comalimpex SRL Bucuresti, cu sediul i strada Moinesti, la nr. 73, solicita stramutarea recursului i dosarul C/4578/2000 al Tribunalului Hunedoara, i cauza de vinzare a societatii pe care o considera nelegala: „Mentionam ca cererea de stramutare a respectivului dosar a fost itocmita la Curtea Suprema de Justitie pe data de 14.08.2000, se spune itr-o cerere adresata Tribunalului Hunedoara. in alta nota adresata acestei institutii, SC Viomar Comalimpex SRL sustine ca: „pina i prezent, dosarul C/4578/2000 nu a fost iaintat la Curtea de Apel Alba, i scopul de a se tergiversa solutionarea corecta a cauzei si a se da posibilitatea icheierii unui contract ilegal. Va rugam sa dispuneti suspendarea activitatii de valorificare a bunurilor, pina la dobindirea dreptului de proprietate”.
Cu toate acestea, imediat dupa respingerea contestatiei, SC Forever, cu sediul i comuna Valisoara (jud. Hunedoara), a trecut la angajarea de personal la Calan si la demolarea activelor, chiar daca recursul nu a fost solutionat i instanta. Prefectul hunedorean, Sorin Apostu, sustine ca i-a convocat pe cei implicati i afacere si ca a oprit taierea utilajelor.
Una zice prefectul hunedorean si alta pare a fi realitatea i teren. Pe platforma din Calan angajarile de taietori continua, iar SC Forever SRL taie „i draci”, mai ales cablurile de alimentare si statii Trafo, i componenta carora exista cupru, bronz sau aluminiu, si care iau repede calea valorificarii. Montorii sustin si ca linga furnalele gigantice, zilnic se ridica un miros gros de fum de la cablurile taiate si arse de angajatii societatii din Valisoara.
Utilajele de pe platforma siderurgica de la Calan reprezinta circa 70.000 tone de fier vechi, 50 tone de cupru, 30 tone de aluminiu, 20 de tone de otel inoxidabil si aproximativ 15 tone de caramida refractara, toate valorificabile. O tona de fier vechi se vinde contra sumei de un milion de lei la Remat. in portul Constanta, o tona de fier costa 65 de dolari, iar pe piata externa ea poate fi valorificata cu pina la 400 de dolari. Un kilogram de aluminiu costa 10.000-11.000 de lei, i timp ce un kilogram de deseu din cupru se valorifica cu 20.000 de lei. Specialistii au estimat ca de pe platforma de la Calan ar putea fi valorificat metal i valoare de trei milioane de dolari, din care 1,5 milioane de dolari ar putea fi utilizati pentru ecologizare. De asemenea, TVA icasata se restituie.
Forever SRL a iceput valorificarea cuprului si a fierului, fara a astepta judecarea recursului. Zilnic, cuprul de la cablurile de ialta tensiune este transportat spre destinatii necunoscute. Fierul vechi este valorificat la Siderurgica Hunedoara.
Trei milioane de dolari din fier vechi
7 septembrie 2000, 12:00
Ultima modificare în 7 septembrie 2000, 15:00
Platforma siderurgica din localitatea hunedoreana Calan a iceput sa fie ichisa dupa anul 1990, la numai zece ani de activitate. Bineiteles, utilajele au fost oprite pe rind, icepind cu cele doua furnale de 1.000 de metri cubi si terminind cu bateriile de cocsificare, ichise operational i anul 1999. Utilajele de pe o suprafata de 160 ha urmau sa devina fier vechi.Platforma siderurgica facea parte din Combinatul Siderurgic Victoria Calan, fiind i 1989 unul din cele mai mari combinate siderurgice i
Etichete: arhiva,
calan,
vechi
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook