Tradiţionalul miel de Paşte va fi anul acesta prea scump pentru românul de rând. Crescătorii de oi încă mai ţin la preţ şi încearcă să vândă cu peste 20 lei kilogramul de carcasă. Pentru moment vânzările sunt nesemnificative, toată lumea aşteaptă săptămâna care precede Paştele.
“Producătorii au ieşit cu mieii la vânzare în pieţe de două săptămâni, dar vânzările sunt nesemnificative. Ar trebui ca zilele acestea să înceapă să se mişte ceva, dar preţurile au tot crescut aşa că va fi foarte greu”, a spus Ion Şerban, vicepreşedintele Patronatului Crescătorilor şi Exportatorilor Români de Ovine.
În pieţele din ţară preţul unui kilogram de carcasă de miel a ajuns zilele acestea la 20-23 lei şi producătorii încearcă să mai ţină la preţ chiar dacă vânzările merg prost. Aceasta deoarece pentru crescători, Paştele este singura perioadă din an în care pot fi siguri că vând miei pe piaţa autohtonă. Ei se bazează pe faptul că în fiecare an, românii cumpără în jur de 2,5-3 milioane de miei în aceste săptămâni care preced sărbătorile pascale.
“Românii care ţin la tradiţia mielului de Paşte vor cumpăra şi anul acesta, dar mult mai puţin. De multe ori nu se mai pune problema să se cumpere o carcasă întreagă, acum foarte mulţi preferă să achiziţioneze o bucată de carne doar pentru a avea şi miel pe masa de Paşte”, a arătat Şerban.
Export de 100 milioane euro
În România efectivele de ovine sunt în jur de şapte milioane, din care trei milioane sunt miei sacrificaţi primăvara înainte de Paşte. Restul efectivelor sunt fie ţinute pentru lapte, fie vândute pe parcursul anului, fie exportate.
Anul trecut, ţara noastră a exportat 44.741 tone animale vii din specia ovine şi caprine în valoare de aproape 87 milioane euro şi 3.548 tone carne în valoare de aproape 17 milioane euro.
“Este greu să mai exporţi în perioada aceasta pentru că producătorii încearcă să ţină la preţ, iar cei de la extern nu vor să dea atât de mult. Un preţ la producător de 8 lei pe kilogram ar fi rezonabil pentru că partenerii externi ne oferă maximum 2,5 euro. Problema este că mulţi crescători ar vrea să vândă la un preţ prea mare şi nu mai putem exporta.
Zilele acestea trebuie să găsim suficientă marfă de export pentru că ultimele livrări către extern sunt pe 20 aprilie. Noi vindem în Italia, Grecia, dar şi în Bulgaria şi Ungaria, aceste ultime două ţări exportând la rândul lor carnea românească în Turcia. Aceasta pentru că Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară nu a reuşit să încheie un protocol cu partea turcă pentru a putea exporta şi noi direct”, a spus reprezentantul Patronatului în domeniu.
În ceea ce priveşte importul, România a achiziţionat anul trecut 97 tone de animale vii din specia ovină sau caprină cu o valoare de 220 mii euro şi 466 tone carne cu o valoare de 2,3 milioane euro.