Cum insolvența lovește anual în jur de 200 de farmacii independente, piața ajunge să se împartă între marile lanțuri de retail farmaceutic, care au demarat în ultimul timp o adevărată ofensivă de marketing. Odată intrat într-o farmacie, ai impresia că te afli de fapt la un stand de cosmetice dintr-un supermarket. Pentru că banii de la CNAS vin și cu un an întârziere, farmaciile se concentrează pe vânzările de produse care să le asigure câștig instant: cosmetice și OTC-uri (produse over the counter, adică fără rețetă). Farmaciile care au pariat pe produse cosmetice si dermo-cosmetice începând cu 2006 și-au dublat vânzările la acel moment.
La o privire superficială, situaţia micilor farmacişti ar putea fi calificată drept normală într-o piaţă concurenţială. Sunt însă semne clare, atât de la cei din profesie, cât şi de la autorităţi, că există mari breşe în etica celor care au depus jurământul de a lucra mereu în interesul bolnavilor. Farmacia nu mai este a farmaciştilor!, exclamă Clara Popescu, vicepreşedinta Colegiului Farmaciştilor din România (CFR). „În ultimii doi ani, s-au vândut către distribuitori sau persoane din afara profesiei cam 30% dintre farmaciile independente, care erau în proprietatea celor din profesie“, spune vicepreşedinta CFR.
Cei mai mari pierzători ai acestei lupte pentru profit sunt cetățenii. Iată câteva aspecte la care trebuie să fiți atenți pentru a evita să fiți păcăliți de unii farmaciști:
1. Medicul vă prescrie substanța activă pe rețetă, fără o denumire comercială a medicamentului. Cum s-a demonstrat științific că variantele generice (mai ieftine) ale medicamentelor originale sunt identice cu acestea, medicul, dar și farmacistul, sunt obligați să vă înștiințeze despre această posibilitate. Odată ajuns la farmaciei, trebuie să întrebați farmacistul despre generic, de cele mai multe ori, acesta vă propune din start varianta cea mai scumpă.
2. Farmaciile sunt obligate, dpdv. legal, să aibă la rafturi măcar un corespondent generic al fiecărui medicament original, acolo unde există astfel de variante. Dacă farmacistul vă spune că nu are genericul la substanța activă prescrisă de medic pe rețetă, amintiți-i de această obligație. Fie își va aminti brusc că de fapt are acel generic, fie îl va comanda pentru dumneavoastră – durează cel mult două zile până vă va aduce medicamentul, de regulă. Dacă sunteți nesigur cu privire la recomandările medicului și farmacistului, puteți să consultați un site creat cu scopul de a educa bolnavii în acest sens: medicamentecompensate.ro.
3. Odată cu implementarea rețetei electronice, farmaciștii sunt obligați să vă elibereze cu decontare o parte din rețetă, dacă dumneavoastră doriți acest lucru. De pildă, dacă aveți trei medicamente diferite de luat, iar farmacia X nu are decât unul dintre acestea, farmacia este obligată să întocmească toate formularele necesare pentru ca dvs. să puteți lua doar acel medicament. Restul rețetei îl puteți lua chiar și de la farmacii din alte orașe. Problema este că deocamdată, din neștiință sau rea-voință, farmaciștii nici măcar nu menționează această posibilitate pacienților, sau îi refuză în cazul în care cer o astfel de facilitate permisă de lege.
Trei moduri prin care „ne păcălesc” farmaciile
10 august 2013, 22:25
Ultima modificare în 11 august 2013, 01:25
Lipsa genericelor de la rafturi, adaosuri comerciale astronomice sau recomandări făcute pacienților doar cu scopul unui profit mai mare. Sunt doar câteva dintre modalitățile prin care marile lanțuri farmaceutice încearcă să își maximizeze profiturile pentru a contracara efectele termenelor de plată mult prea mari ale statului.
Etichete: bolnavii,
farmacii,
interese,
pacient,
paguba
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook