Anunț de ultimă oră din partea Ministerului Sănătății!
Trei noi cazuri de variola maimuței în România. Totalul a urcat astfel la nouă
Au fost diagnosticate trei noi cazuri de variola maimuței în țara noastră.
Astfel, numărul total al pacienților diagnosticați oficial cu variola maimuței în România a urcat la nouă.
Potrivit informării venite marți, 28 iunie, este vorba despre trei bărbați cu vârste de 24 de ani, 33 de ani și 38 de ani.
Toate cele trei persoane se află în izolare
Toți cei trei pacienți depistați cu variola maimuței sunt din București.
Starea lor de sănătate este bună și se află în izolare. Unul dintre pacienți se află în spital, în acest moment, iar ceilalți doi, la domiciliu.
Anchetele epidemiologice se desfășoară pentru stabilirea contacților direcți, mai precizează Ministerul Sănătății.
OMS a decis oficial: Variola maimuţei nu reprezintă, la acest moment, o urgenţă sanitară mondială
Reamintim că, duminică seară, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS (Organizația Mondială a Sănătății), a anunţat oficial că, deocamdată, organizaţia nu consideră că variola maimuţei reprezintă o urgenţă sanitară mondială.
Şeful OMS a precizat că focarul global de variola maimuţei este o ameninţare sanitară a cărei evoluţie este foarte îngrijorătoare, însă nu a atins la acest moment stadiul de urgenţă sanitară mondială, transmite agenţia AFP.
„Pentru moment, evenimentul nu constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, care este cel mai înalt nivel de alertă al OMS”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit unui comunicat oficial difuzat în urma unei reuniuni la nivel de experţi pe această problemă.
La nivel întregii planete, aproape 5.000 de cazuri de variola maimuţei au fost raportate în 2022.
Dintre ele, 3.308 cazuri au fost înregistrate până miercuri în 40 de ţări din afara Africii, potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC).
Variola maimuţei se răspândeşte prin contact fizic apropiat. Deşi boala are potenţialul de a deveni mortală, ea este totuşi o boală tratabilă, însă produce la un moment dat o fază de erupţii cutanate care pot fi deranjante.