La peste trei ani de la listarea Rompetrol Rafinare la BVB, urmată de acuzaţii de manipulare a pieţei, omul de afaceri Dinu Patriciu revine în atenţia pieţei de capital, într-o situaţie asemănătoare.

Vânzarea pachetului majoritar de acţiuni al Rompetrol Group, prin care trei dintre societăţile listate la BVB şi Rasdaq (Rompetrol Rafinare – RRC, Rompetrol Well Services – PTR şi Rompetrol SA – VEGA) şi-au schimbat proprietarul, a născut, pe lângă admiraţie faţă de tranzacţia spectaculoasă realizată, şi controverse pe măsură.
Timp de aproximativ o jumătate de oră, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au continuat să se tranzacţioneze acţiunile celor trei companii din grupul Rompetrol. În fapt, acestea au fost suspendate abia după ce crescuseră deja cu maximul permis de sistemul de tranzacţionare.

Dacă, după întâmplarea de acum trei ani, omul de afaceri Dinu Patriciu a fost acuzat de manipularea pieţei de capital şi a ajuns de mai multe ori în faţa Parchetului General, de data aceasta este greu de crezut că se va mai întâmpla la fel. Pentru că partea de comunicare ţinea de firma internaţională de profil PR Newswire, care trebuia să trimită către Bursa de Valori Bucureşti şi comunicatul privind tranzacţia dintre Rompetrol Holding şi KazMunaiGas.

Afirmaţiile PR Newswire şi cele ale BVB se contrazic. Dacă primii susţin că au trimis la timp comunicatul, iar bursa a fost cea la care a ajuns mai întâi, reprezentanţii BVB afirmă că singura înştiinţare pe care au primit-o a venit pe fax, la mai mult de o jumătate de oră după ce fuseseră deja suspendate de la tranzacţionare acţiunile celor trei companii.

Dincolo de toate acestea însă, indiferent dacă acel comunicat a ajuns la bursă la o oră rezonabilă sau nu, rămân doar milioanele de euro câştigate în acea jumătate de oră de investitorii mai bine informaţi.
Având certitudinea că, în urma unei asemenea tranzacţii, preţul va creşte mult peste cel din acel moment de pe piaţă, aceştia au putut achiziţiona în voie titluri Rompetrol Rafinare, Rompetrol SA sau Well Services, înainte ca şi alţii să îşi dea seama ce se întâmplă. 

61-5815-30_danpaul_c.jpg«Informaţiile au apărut în bursă după ce ele au fost publicate de televiziuni.»
Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor