Hemofilia este o boală hematologică, iar persoanele bolnave moștenesc factori anormali ai coagulării. În ceea ce privește simptomele, aceasta se manifestă prin hemoragii spontane sau survenite dupa traumatisme, unele chiar minore.
În principiu, Hemofilia este o boală de sange moștenită numai în cazul persoanelor de sex masculin și implică lipsa unui factor de coagulare – factorul 8 sau factorul 9.
Pentru ca pacienții să aibe parte de episoade de hemoragie mai rare, iar pentru ca boala să fie ținută sub control, aceștia au nevoie de tratament profilactic.
Prof. dr. Daniel Coriu, șeful secției de hematologie a oferit o serie de declarații în acest context. Potrivit acestuia, organismul are nevoie de ceea ce îi lipsește, iar din fericire există medicamente care pot acoperi aceste lipsuri.
“Care e solutia? Trebuie sa dam ceea ce lipseste, adica factorul de coagulare care lipseste. Si la ora actuala avem, din fericire, medicamente. Inca de la diagnostic, copilul trebuie sa primeasca profilaxie. Avand administrare profilactica, copilul va putea avea o viata normala”, a spus medicul.
Cum poate fi ținută sub control hemofilia
Medicul a mai adăugat că este nevoie de o frecvență redusă a episoadelor de hemoragie, în contextul în care ele apar la nivelul articulațiilor, iar sângele se păstrează în aceste zone, dând naștere, durerii.
În Franța încă nu se știe cauza, însă un lucru este cert. Trei persoane au fost diagnosticate cu hemofilie după vaccinarea cu serul Pfizer-BioNTech, de la începutul vaccinării împotriva COVID-19, scrie AFP.
De menționat este faptul că, potrivit informațiilor oferite de Agenţia pentru Medicamente (ANSM), până în prezent, peste 20.964.000 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech au fost administrate în Franţa.
ANSM menționează că în contextul confirmării celor trei cazuri de hemofilie, este nevoie de o supraveghere mai atentă a persoanelor vaccinate.
“Printre efectele aflate deja sub supraveghere specifică, analiza unui nou caz de hemofilie dobândită în această perioadă, care creşte la trei numărul cazurilor apărute de la începutul vaccinării”, confirmă faptul că acest efect foarte rar constituie un “semnal potenţial” pentru o monitorizare atentă, notează ANSM.