Cu bugete mult mai reduse pentru petrecerea timpului liber, planificarea vacanţei într-un an de criză poate fi dificilă. Turiştii au însă la îndemână câteva variante de plată avantajoasă a concediului.

Creditele de vacanţă au dispărut aproape complet din ofertele băncilor, fiind înlocuite de împrumuturile de nevoi personale. În ultima perioadă, însă, şi acestea sunt tot mai greu de obţinut, astfel încât cei care vor să plece în vacanţă pe banii băncii au şanse mai mari să o facă apelând la carduri de credit sau împrumuturi overdraft pe cardul de salariu. Băncile au ataşat chiar cardurilor servicii speciale pentru turişti. Plătind cu un astfel de instrument, clienţii pot beneficia de reduceri la pachetele de vacanţă.

Millennium Bank, spre exemplu, a încheiat parteneriate cu hotelieri precum Unita Turism, Hotel Ary, dar şi cu mai mulţi turoperatori, astfel încât doritorii de discounturi pot obţine reduceri de până la 15% utilizând cardul băncii. Cei care călătoresc frecvent şi sunt clienţi Unicredit Țiriac pot folosi noul card de credit Gold Miles & More dezvoltat de către bancă cu transportatorul aerian Lufthansa, avantajul fiind că punctele câştigate pe card se transformă în bonusuri de călătorie. Un astfel de card are şi Bancpost, dar în parteneriat cu Tarom.  În schimb, la Credit Europe Bank, turistul  care deţine un Card Avantaj şi contractează o vacanţă prin Eximtur, partenerul băncii, are la dispoziţie zece rate pentru achitarea concediului.

Concediu cu plata în rate

Deşi asigurarea medicală nu mai este de multă vreme obligatorie, cei care vor să scape de plata ei şi vor să beneficieze gratis şi de o asigurare în cazul pierderii bagajelor pot apela la un card BRD. Împreună cu agenţia de turism Paralela 45, banca a creat produsul „credit 45“. „Programul l-am dezvoltat în urmă cu doi-trei ani, creditul îl dă banca, noi doar ne ocupăm de formalităţi“, explică Alin Burcea, director general şi acţionar majoritar al turoperatorului Paralela 45. Cei care nu deţin un card de credit şi nici nu sunt interesaţi de un parteneriat cu vreo bancă, pot solicita plata în tranşe la majoritatea turoperatorilor. Este necesară însă achitarea vacanţei până în momentul plecării în concediu. Alin Burcea spune că esenţial este ca turistul care-şi rezervă vacanţa să plătească 25-30% avans în momentul contractării.

„A scăzut numărul clienţilor care îşi achită integral vacanţa şi a crescut numărul celor care plătesc în rate concediul“, spune Lucia Morariu, director general al Eximtur. Potrivit unui studiu al companiei, plata în rate a vacanţei este principala facilitate pe care românii o apreciază la o agenţie de turism. Astfel, sejurul poate fi achiziţionat în câteva tranşe (la unele agenţii chiar opt ) stabilite de comun acord cu turoperatorul.

160-30745-capital_27.jpgO altă variantă pentru o vacanţă mai uşor de achitat este chiar organizarea individuală a concediului, prin internet. Vacanţele rezervate pe internet sunt mai ieftine decât cele contractate de la agenţii, dar e nevoie de cunoaşterea site-urilor specializate şi de foarte mult timp. Preţul vacanţei este însă cu 30% mai mic decât la turoperator. Turistul interesat de o astfel de variantă poate încerca pe cont propriu să caute bilete de avion pe site-ul fiecărui operator aerian sau poate apela la portaluri de internet precum vola.ro sau lowcost-ticketing.com, care prezintă toate ofertele pe destinaţia aleasă de turist.  Pentru cazare sunt utile site-uri de genul venere.com, eurobookings.com sau booking.com. Cei mai ocupaţi pot apela la un consultant pe turism care va face toate aceste operaţiuni contra unei sume modice.

1,5 milioane de turişti români au plecat în vacanţă în străinătate, în cursul anului trecut, apelând la serviciile agenţiilor de turism din ţară

Credit pe card

Se obţine rapid, include reduceri la turoperator
Dobânzi mai mari decât la alte credite

Rezervări individuale

Preţuri mai mici cu 30% decât la agenţii
E nevoie de timp pentru căutare pe internet

Rate la agenţie

Nu se percep dobânzi pentru plata în rate
Se cere avans. Plata integrală până la plecare