Astfel, singura alternativa viabila, pentru moment, o constituie planurile de pensii oferite de companiile de asigurari. Doua dintre aceste produse, apartinand ING Nederlanden, vi le prezentam mai jos. Pe de alta parte, alaturi de planurile de pensii, asigurarile de viata ofera, pe langa protectia propriu-zisa, si posibilitatea investirii unor sume de bani. Este motivul pentru care am ales sa va prezentam o polita apartinand societatii Sara Merkur.

Compania: Sara Merkur
Produs: „Avantaj”
„Avantaj” este o asigurare de viata, cu capitalizare. Riscurile acoperite de polita sunt cele clasice pentru un astfel de produs, respectiv decesul si supravietuirea. Principala facilitate a politei consta in posibilitatea oferita de companie asiguratului de a beneficia de plati esalonate din suma asigurata, dupa o anumita perioada de timp. Astfel, asiguratul nu trebuie sa astepte pana la sfarsitul duratei contractuale pentru a putea avea acces la venitul suplimentar oferit de companie.
El poate primi o parte din bani dupa primii zece ani de contract, iar restul banilor din cinci in cinci ani, pana la expirarea acestuia, asigurandu-si astfel un fond special pentru o eventuala investitie.
O alta particularitate a politei este aceea ca suma asigurata garantata este platita integral in cazul aparitiei unui eveniment nefericit si ramane aceeasi indiferent cate plati esalonate anticipate au fost facute pana in acel moment. in functie de optiunea asiguratului, protejarea impotriva inflatiei a sumei asigurate se poate face prin indexarea anuala a primelor platite cu rata inflatiei din anul respectiv.
La randul lor, primele pot fi platite atat intr-o singura transa anuala, cat si semestrial, trimestrial sau lunar. Participarea la profit din exemplul de calcul de mai jos reprezinta o estimare bazata pe o medie a dobanzilor bancare, si nu o suma fixa. Fiind un contract pe termen lung, compania poate garanta doar suma asigurata, sumele rezultate din investitiile facute depinzand de rentabilitatea instrumentelor financiare in care sunt capitalizati.
Sara Merkur a inregistrat pe primul semestru din 2001 un volum de prime incasate de 37 miliarde lei, fiind in acest moment a patra companie de pe piata asigurarilor de viata.     

Compania: ING Nederlanden
Produse: „merit”, „mentor”
Cele doua planuri de pensii lansate la 1 august de ING Nederlanden, „Merit” (ING Pension Plan) si „Mentor” (ING Pension Plan Plus) vin sa completeze portofoliul de produse unit linked al asiguratorului olandez. Avantajele politelor de acest tip sunt deja cunoscute: alegerea varstei de pensionare apartine asiguratului, ca si modul in care acesta va primi pensia (renta pe tot restul vietii sau pe o perioada determinata), posibilitatea de a alege frecventa primirii pensiei suplimentare etc. Fata de „Merit”, polita „Mentor” ofera in plus posibiltatea constituirii unei rente anuale de urmas. Aceasta este o suma anuala, stabilita la incheierea contractului de asigurare, care poate fi incasata de un beneficiar ales, in cazul decesului asiguratului in perioada initiala de plata a primelor pana la incheierea acestei perioade.
Riscurile acoperite de cele doua polite sunt cele de deces si de supravietuire. Ca la orice contract unit linked, primele de asigurare sunt transformate in unit-uri (diviziuni ale programelor de investitie) cu care se formeaza contul individual al asiguratului. Primele de asigurare se platesc din momentul incheierii contractului si pana la varsta indicata de pensionare, nu mai devreme insa de implinirea a 50 de ani de catre asigurat.
Aceasta este perioada initiala de plata a primelor. in plus, asiguratul poate opta pentru continuarea platii primelor si dupa implinirea varstei de pensionare specificata in contract. El va trebui insa sa decida la data stabilita intre trei variante, respectiv inceperea platii rentelor, transformarea contractului intr-un contract platit integral sau continuarea platii primelor esalonate.
Pe parcursul derularii contractului, asiguratul are dreptul de a retrage o cota din numarul unit-urilor de investire din cont, fie procentual, fie in suma fixa. Mentor si Merit sunt oferite de ING Nederlanden atat in moneda nationala, cat si in USD, iar investitiile facute de companie si aferente acestor produse sunt in instrumente cu grad scazut de risc.
La fiecare aniversare a politei (un an de la incheierea contractului), contractantul asigurarii, care poate fi asiguratul sau cel desemnat de acesta, are dreptul sa mareasca suma asigurata garantata, evident cu suplimentarea corespunzatoare a primelor de asigurare.

Carduri de fidelizare a asiguratilor
Compania de asigurari Sara Merkur ofera posesorilor de polite facilitati la servicii
Una dintre problemele cu care se confrunta tot mai des companiile de asigurari de viata este legata de faptul ca o parte din clientii acestora renunta la contractele incheiate inainte de expirarea acestora.
Motivele tin atat de aparitia unor oferte mai bune pe piata, cat mai ales de calitatea slaba a ceea ce poarta numele de „client service”, adica intretinerea relatiei companiei cu asiguratul, pe toata perioada derularii politei. Gasirea unor solutii pentru fidelizarea clientilor a inceput sa devina una din preocuparile esentiale ale asiguratorilor. Pe aceasta linie se inscrie si recenta lansare de catre Sara Merkur a cardurilor de membri in clubul Sara Merkur. Despre ce este vorba? Fiecare contractant al unei polite de asigurare la aceasta companie primeste un astfel de card, valabil doar pe perioada contractului, prin intermediul caruia beneficiaza de reduceri de tarife la achizitionarea de bunuri sau servicii in reteaua partenerilor companiei de asigurari. Reteaua cuprinde cabinete stomatologice si oftalmologice, farmacii, lanturi hoteliere, sali de fitness etc., oferta urmand sa se diversifice in timp. Conform declaratiilor oficialilor Sara Merkur, reducerile oferite de partenerii societatii sunt intre 5 si 20%, detinatorii de carduri beneficiind in plus si de ofertele speciale ale acestora.