În prima jumătate a anului, majoritatea companiilor de recrutare din Romånia dădeau ca sigură o creştere a veniturilor cu 50%-60% faţă de 2007. Cåteva luni mai tårziu, estimările s-au înjumătăţit, iar pentru 2009 dau cu minus.
În ultimii trei ani, firmele de recrutare s-au înmulţit aproape necontrolat. Mihaela Perianu, Managing Partner Aims şi membră cu vechime a celei mai reprezentative organizaţii autohtone a specialiştilor în resurse umane, HR Club, explică felul în care a crescut piaţa într-un timp atåt de scurt: „o mulţime de tineri care lucrau pentru diverse companii de recrutare şi training şi-au deschis în această perioadă aşa-zise firme de apartament. Astfel de afaceri sunt tentante, pentru că investiţia iniţială este mică“. Tentante, este adevărat, doar că, avertizează directoarea AIMS, „într-o perioadă de criză, exact aceste companii dispar primele“.
Consultantul George Butunoiu evaluează numeric creşterea exagerată a pieţei: „Am văzut o listă cu peste 130 de firme numai în Bucureşti, şi acestea numai din råndul celor care şi-au declarat recrutarea ca obiect principal de activitate. Dacă se iau în calcul şi cei care fac recrutare ocazional, lista este mult mai lungă“.
Cel mai negru scenariu: exit pe toată linia
Prezent pe piaţă încă de acum 16 ani, Butunoiu a mai resimţit o dată efectele unei crize financiare. Ce s-a întåmplat atunci? „Ca şi în 1998, dacă nu se va ameliora rapid situaţia, şi eu nu cred că se va ameliora, toate firmele de recrutare îşi vor reduce volumul de activitate, unele cu peste 50%, iar cele care au şi alte activităţi pe långă recrutare îşi vor muta resursele către segmentele adiacente“.
Alături de domeniul imobiliar şi de cel bancar, resursele umane au fost printre primele sectoare care au resimţit contractarea economiei de la finalul acestui an, iar în ultimele două luni firmele de recrutare au asistat la scăderea semnificativă a veniturilor. Şoc la care fiecare a reacţionat rapid, dar nu întotdeauna corect. Astfel, greşeala pe care au făcut-o foarte multe firme a fost să coboare drastic tarifele, declanşånd un război al preţurilor din care, crede Mihaela Perianu, nu cåştigă nimeni, pentru că este o chestiune de timp să ajungă în situaţia de a nu mai avea suficiente venituri pentru a-ţi acoperi costurile. Aşadar, chiar dacă mult mediatizata criză de personal din ultima perioadă alimentase, fără îndoială, optimismul jucătorilor din domeniu, iar tulburarea apelor nici măcar nu se întrevedea la începutul anului, fiecare din companiile serioase trebuia să aibă un plan B, spune directoarea AIMS: „Firmele de recrutare care au avut o viziune clară a evoluţiei pieţei şi care au înţeles că nu este posibilă o creştere economică ridicată ani de-a råndul şi-au pregătit strategii de business încă de la începutul lui 2008.“
Convinsă că greul abia a început şi că „furtuna va lovi abia în 2009“, Mihaela Perianu vede perioada următoare ca fiind marcată de o serie de falimente, în care firmele mari fie vor face restructurări, fie, în cel mai rău caz, se vor retrage de pe piaţă. Singurul exemplu concludent în acest sens, cel puţin pånă în momentul de faţă, este acela al companiei olandeze Lugera & Makler, care, încă din septembrie, a recurs la concedierea a 20 de oameni din totalul de 200, majoritatea din poziţiile de new entry.
Deşi pesimist, la råndul său, cu privire la efectele perioadei următoare în conturile companiilor de profil, George Butunoiu vede lucrurile diferit: „Nu cred că vor dispărea multe firme, deoarece aproape toate sunt de tip antreprenorial şi sunt, deci, conduse de către cei care le şi deţin, astfel încåt, chiar dacă firma îşi reduce activitatea spre zero, poate rămåne cu numele pånă cånd se va schimba trendul crizei.“
Ajustările ajung pånă la 30 de milioane de dolari
Aşadar, nu doar companiile mici vor avea de suferit. În timp ce Korn/Ferry, cea mai mare companie de recrutare din lume în funcţie de venituri, s-a declarat prudentă, dar optimistă privind perioada următoare, ocupanta locului secund, Heidrick&Struggles, a anunţat luna trecută că şi-a revizuit estimarea privind cifra de afaceri pe 2008 în scădere cu peste 20 de milioane de dolari. Compania Hudson, prezentă şi pe piaţa romånească, şi-a corectat, la råndul său, cu 30 de milioane de dolari previziunile realizate în luna iulie. O altă companie de renume, Robert Walters, îşi datora, pånă de curånd, peste o treime din venituri colaborării cu companiile din sectorul financiar. „Resimţim exact aceleaşi dificultăţi ca şi clienţii noştri“, spune unul dintre managerii grupului, Richard Parnell.
Potrivit publicaţiei Money Management Executive, companiile de recrutare din Statele Unite şi Europa de Vest au renunţat, anul acesta, la circa 15% din personal. De asemenea, un studiu realizat de firma de consultanţă Bibby Financial Services arată că aproape 75% dintre companiile de recrutare se confruntă cu efectele negative ale crizei globale.
«În 1998 a fost cam la fel: unele firme străine s-au închis şi au plecat, iar unele dintre cele romåneşti au intrat într-o conservare forţată.»
George Butunoiu, consultant resurse umane