Studiul a fost efectuat la inceputul lunii martie 2002, pe un esantion reprezentativ la nivel national. Rezultatele au evidentiat faptul ca BCR, BRD si Banc Post au fost bancile cel mai des mentionate in mod spontan de catre cei 1.500 de intervievati, iar BCR, urmata de CEC si Banca Agricola au fost recunoscute cel mai frecvent dintre bancile prezente pe lista aratata de catre operatorii de teren (mentiune asistata). De asemenea, trei persoane din cinci au declarat ca, in ultimul an, nu au efectuat nici o operatiune bancara in interes personal, iar trei din patru, ca nu detin conturi personale la nici o banca.
In ceea ce priveste cunoasterea spontana, dar si cea asistata, rezultatele cercetarii nu au reliefat diferente considerabile in functie de regiunea in care locuiesc respondentii sau de varsta acestora. In mod firesc insa, in randul persoanelor cu venit mai ridicat – mai ales al celor cu peste cinci milioane lei/ gospodarie – si a celor cu educatie medie si inalta, s-a inregistrat o rata de cunoastere mai mare, comparativ cu restul intervievatilor.
Dintre tranzactiile executate in ultimele 12 luni, o frecventa mai mare au avut cele de schimb valutar (14%) si de extragere de bani de pe carduri (14%), urmate de operatiunile legate de deschiderea sau lichidarea unui cont (12%). Tranzactiile implicand carti de credit au avut frecventa cea mai redusa, in ultimul an (3%), dupa cum reiese din cercetarea MEMRB Custom Research Worldwide.
In timp ce persoanele cu varsta intre 25 si 44 de ani, pe langa operatiunile mentionate anterior, au recurs si la imprumuturi personale/credite, cele care au peste 45 de ani au efectuat, cu precadere, deschideri/inchideri de cont.
Daca tranzactiile ATM se intalnesc frecvent in randul celor cu venituri de peste trei milioane lei, persoanele din categoria superioara de venituri au fost cele care au efectuat cele mai multe operatiuni bancare. Unitatile cele mai solicitate in acest sens au fost BCR (45% din cei 530 de intervievati care au efectuat diverse tranzactii in interes personal in ultimele 12 luni), BRD (29%) si Banc Post (20%). Banca Agricola a fost institutia preferata de catre persoanele din mediul rural.
Dupa cum am mai precizat anterior, trei sferturi din respondenti au declarat ca nu detin conturi personale la nici o banca. Cei care detin totusi – adica numai 380 de persoane din 1.500 -, au optat pentru cele curente si la termen (cate 38%) si pentru conturile de economii (30%), foarte putini avand bani depusi in fonduri mutuale (1%). Persoanele pana in 45 de ani detin, in special conturi curente, cele mai in varsta preferand in mai mare masura conturile la termen.
In ultimele 12 luni, 9% din intervievati au apelat la imprumuturi personale/credite, majoritatea din randul celor cu varsta cuprinsa intre 25 si 54 de ani. Principalele scopuri care au determinat solicitarea creditului respectiv au fost renovarea/cumpararea unei locuinte, cumpararea unui automobil sau deschiderea unei afaceri. Imprumuturile au fost solicitate indeosebi de persoane casatorite, cu un venit net pe gospodarie mai mare de trei milioane de lei.
Bancile cu vechime sunt cele mai cunoscute
Doar 7% din cei care nu au solicitat un credit personal in ultimele 12 luni au declarat ca intentioneaza sa faca acest lucru in urmatorul an. Precizam insa ca este vorba de o baza redusa de analiza, adica numai 89 de persoane. Dintre acestea, cele intre 18 si 44 de ani au mentionat ca vor utiliza banii respectivi in special pentru cumpararea unei locuinte si/sau pentru deschiderea unei afaceri. Persoanele intre 25 si 54 de ani s-au orientat insa si catre cumpararea de electronice si electrocasnice.
Popularitatea de care se bucura bancile aflate in top se datoreaza mai multor factori. Astfel, alaturi de CEC, cele mai familiare nume sunt BCR, BRD, Banc Post si Banca Agricola, adica primele banci aparute in 1990, cu o retea extinsa de sucursale si filiale in intreaga tara (peste 200 de unitati fiecare) si care nu au impus limite de sume pentru depunerile persoanelor fizice. Banca Comerciala „Ion Tiriac” a devenit populara in timp record, datorita, in primul rand, reputatiei cunoscutului sportiv si om de afaceri care a fondat-o. Banca Transilvania are si ea o retea extinsa de sucursale, mai ales in vestul tarii, si a beneficiat si de o mediatizare intensa, datorita performantelor sale. BTR, desi nu mai exista in peisajul bancar romanesc, a ramas in memoria oamenilor, fiind a opta banca mentionata spontan. Celelalte banci, care au inregistrat rate de cunoastere mai mici, intre 2,9% si 0,2%, fie au intrat mai nou pe piata noastra, fie sunt mai „reci” cu clientii persoane fizice, fiind mai degraba interesate de rulajele financiare mari.
Ce banci cunoasteti, chiar numai dupa nume?
Primele 12 banci mentionate spontan
Denumire Pondere (%)
BCR 77
BRD 52
Banc Post 42
Banca Agricola 42
Banca Comerciala „Ion Tiriac” 33
CEC 33
Banca Transilvania 18
BTR 9
Banca Romaneasca 7
ABN-AMRO 3
ING Barings 3
West Bank 3
Baza: 1.500 persoane