Doar 12 programe de investiţii unit-linked din cele 40 existente în piaţă au ieşit pe plus din 2008. La celelalte fonduri, sumele investite de clienţi au scăzut şi cu 60%, din cauza prăbuşirii bursei.

Cele mai mari randamente la poliţele de viaţă unit-linked au fost aduse anul trecut de fondurile de investiţii în lei care au plasat banii clienţilor în instrumente cu venit fix, potrivit unui clasament realizat de Capital. În schimb, fondurile de investiţii în lei cu grad de risc ridicat, cele care au plasat o bună parte din banii asiguraţilor pe bursă, au raportat cele mai mari scăderi.

Numai cinci programe în lei au raportat însă randamente mai mari decåt rata inflaţiei anticipată de BNR pentru finalul anului – 6,7%. Cel mai mare randament, de 9,95%, a fost raportat de Allianz-Ţiriac la programul de investiţii Leu-Plus, care face plasamente în depozite şi titluri de stat. Pe locurile următoare s-au situat programele de investiţii cu grad de risc scăzut ale Generali, respectiv Interamerican.  Dobånzile la depozitele noi constituite de firme au fost răsplătite de bănci cu dobånzi între 7% şi aproape 13% în primele zece luni ale anului, cel mai ridicat nivel fiind raportat pentru luna octombrie.

Fondurile care fac şi plasamente pe bursă au raportat, la finele anului trecut, valori ale unităţilor mai mici decåt la sfårşitul lui 2007. Fondurile cu grad de risc ridicat, a căror politică investiţională este să plaseze pe bursă aproape jumătate din sumele colectate de la clienţi, au fost perdanţii anului. Cea mai mare scădere a fost raportată de fondul Activ al Generali (-60%), urmat de fondul Exponent al AIG Life (-54%), respectiv de fondul Practic Max al Aviva (-37%).

Pierderile raportate de fondurile în lei cu grad de risc ridicat au fost generate de scăderea cotaţiilor acţiunilor listate la BVB, din cauza crizei financiare. Indicii BET şi BET-C ai BVB au scăzut cu circa 70% în acest an, în timp ce BET-FI (indicele SIF-urilor) a coboråt cu peste 80%.

La asigurările în euro, cel mai mare randament a fost de 5,14%, raportat de fondul Intersafe al Interamerican (grad de risc scăzut). În chimb, recordul de scădere în clasa asigurărilor legate de moneda europeană a aparţinut fondului cu grad de risc ridicat al aceluiaşi asigurător, Interextra, de aproape -56%. La asigurările de viaţă cu componentă investiţională legate de moneda SUA, cel mai mare avans raportat a fost de 3,58%, iar cea mai mare scădere – 34,18%, ambele înregistrate de fonduri ale ING Asigurări de Viaţă. Compania nu mai vinde de mai mult timp asigurări de viaţă legate de dolarul american, mizånd pe cele raportate la moneda naţională. Anul trecut, această companie şi-a diversificat programele de investiţii în lei, lansånd şi fonduri cu grad de risc ridicat, care să poată fi alese de clienţii cu poliţe unit-linked.

Oportunităţi pentru cei tentaţi de investiţii riscante

Noii clienţi ai asigurărilor unit-linked pot profita de valorile mici ale unităţilor fondurilor, cauzate de cotaţiile scăzute ale acţiunilor, urmånd ca pe măsură ce preţurile acţiunilor cresc, să aibă cåştiguri. „Condiţiile de volatilitate ale pieţei de capital şi mai ales turbulenţele înregistrate în ultima perioadă au dus la modificarea percepţiilor cu privire la aceste produse. Este un lucru greşit însă, pentru că acum este momentul prielnic pentru investiţii, preţul de cumpărare fiind foarte jos“, spune directorul general al Aviva, Shah Rouf. El consideră că piaţa unit-linked îşi va continua ascensiunea şi va ajunge la circa 150 de milioane de euro la sfårşitul acestui an. Argumentul principal al oficialului Aviva este că, faţă de alte ţări din Europa Centrală şi de Est, piaţa este încă subdezvoltată.

Reprezentanţii altor companii nu sunt la fel de optimişti. „În ceea ce priveşte activitatea de asigurări de viaţă, vånzările de noi poliţe cu componentă investiţională se vor reduce semnificativ, în contextul scăderii accentuate a burselor“, spunea directorul general al Allianz-Ţiriac, Cristian Constantinescu, referindu-se la evoluţia pieţei în acest an.

Cei care doresc şi asigurare de viaţă şi să pună bani deoparte pot opta şi pentru poliţele tradiţionale, care au randamente garantate. Asigurătorii au garantat anul trecut randamente între 3% şi 4% la acest tip de poliţe. Cåştigul obţinut de client poate fi mai mare, în măsura în care companiile reuşesc să obţină randamente superioare celor garantate.

«Estimez că în 2009 piaţa asigurărilor unit-linked îşi va continua ritmul ascendent şi va ajunge undeva în jurul valorii de 150 milioane de euro.»
Shah Rouf, director executiv Aviva

106 mil. euro a fost valoarea primelor brute subscrise la asigurările cu componentă investiţională, la sfårşitul lunii septembrie 2008

140-23931-26asigurari01.jpg