"Avem circa 600.000 de pacienţi cu hepatită C. (…) Stăm mai prost în partea de epidemiologie. Sunt judeţe în care nu avem nici măcar un epidemiolog. Nici măcar unul. Unele dintre judeţele respective chiar au treabă cu nişte porturi. Giurgiu vă spune ceva? (…) Doar 75% din cei care sunt infectaţi cu virusul hepatitic C – şi vedeţi că la nivel planetar discutăm de circa 130 – 170 de milioane – deci 75% dintre ei nu ştiu că sunt, nu au habar că sunt infectaţi. Iar dintre cei care ştiu, ceilalţi 25%, doar 3 până la 5% au acces la terapii", a spus profesorul doctor, la conferinţa "Hepatita C de la condamnare la vindecare – tratament şi control".
El a citat o statistică a OMS potrivit căreia una din 50 de persoane este infectată cu virusul hepatitic C, respectiv una din 50 de persoane are posibilitatea să aibă virus hepatitic B.
"Ştim că peste 350.000 de oameni mor anual din cauza bolii cronice de ficat date de virusul hepatitic C. Acestea sunt date cât se poate de clare ale OMS. (…) Am făcut o cercetare pe 12.000 de persoane în cursul anului 2016, o analiză care a fost după toate standardele ştiinţifice, inclusiv analize statistice, şi au fost incluse toate judeţele din România. Rezultatele finale au fost cam aşa: avem nişte zone roşii în care prevalenţa este de peste 8%, avem nişte zone care sunt mai pale între 2-7% şi avem doar câteva arii în care avem sub 2% prevalenţă de moment a virusului hepatitic C. (…) 37% din populaţia generală s-a testat pentru B şi C şi 17,7% pentru HIV, pe când utilizatorii de droguri 85%, respectiv 83% s-au testat cel puţin o dată", a precizat Streinu-Cercel.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Corina Pop şi-a manifestat speranţa ca de la anul să se extindă tratamentul pentru persoanele bolnave de hepatită C.
"Sperăm ca la anul să extindem cu mult, cel puţin pentru pacienţii cu fibroză F2 pentru genotipul I, şi să luăm în considerare şi grupele de pacienţi care nu au fost încă trataţi anul acesta. Adică cei care au fost rezistenţi la primul tratament, care se pare că ar fi în jur de 60 de pacienţi ce nu au răspuns la Viekirax în prima cură din primul an de tratament. De asemenea, pacienţii transplantaţi care sunt infectaţi cu virusul C, care sunt vreo 80, care nici ei nu au putut fi trataţi anul acesta", a explicat Pop.
Ea a amintit că Ministerul Sănătăţii va porni de la anul şapte programe de screening.
"Am lansat şi cred că mâine-poimâine se publică efectiv etapa I pentru screeningul pentru hepatita B, C, D, care pare să fie un program regional, ce cuprinde în special regiunile cu prevalenţă înaltă. El se va desfăşura în următorii cinci ani. Este finanţat prin fonduri europene nerambursabile, însă nu va putea să acopere în totalitate toate regiunile ţării, nu pentru că nu am avea neapărat bani, ci pentru că organizarea unui astfel de screening populaţional este extrem de dificilă. Ministerul porneşte de la anul nu mai puţin de şapte screeninguri ceea ce va fi cu totul şi cu totul dificil, nu pentru funcţionarii ministerului neapărat, cât pentru doctorii care vor fi implicaţi, doctorii de familie, specialiştii, asistentele. Sistemul pe orizontală va fi implicat în multe proiecte, ceea ce le va face cu atât mai dificile", a susţinut secretarul de stat.