Trei dintre probele de control recoltate în ziua a 8-a de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Maramureș de la cei 28 sportivi repatriați din Africa de Sud au fost pozitive pentru infecția cu SARS CoV-2. Cele 3 probe vor fi trimise pentru secvențierea tulpinii virusului la Institutul National de Cercetare „Cantacuzino”.
Sportivii lotului cu teste negative vor putea ieși din izolare în a 10-a zi de carantină.
Cei 3 sportivi care au fost depistați pozitiv rămân, în continuare, în izolare. Starea lor de sănătate este bună, fiind asimptomatici. Toți sportivii sunt vaccinați anti-Covid 19.
Ce declara Ministerul Sănătății luni?
Ministerul Sănătăţii a informat luni seara că, în urma rezultatelor parţiale ale secvenţierii tulpinii provenind de la sportivul din judeţul Maramureş, este foarte probabil ca aceasta să fie similară (Omicron) cu cele identificate la alţi doi pasageri din cursa din Africa de Sud.
„Diagnosticul va fi finalizat în cursul acestei săptămâni. Persoana se află în izolare, cu stare de sănătate bună”, a precizat Ministerul Sănătăţii.
Conform Grupului de Comunicare Strategică, persoana este vaccinată şi nu manifestă simptome.
Anterior, un jucător de la echipa de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare, care s-a întors din Africa de Sud, a fost testat pozitiv, zilele trecute, la infecţia cu virusul SARS-CoV-2.
Două cazuri confirmate cu Omicron în România
Institutul Naţional de Sănătate Publică informează, marţi, că până la data de 5 decembrie rata de confirmare cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare a fost de 92%.
Potrivit INSP, în săptămâna 29 noiembrie – 5 decembrie, au fost confirmate primele două cazuri cu varianta Omicron: o femeie de 48 de ani, din judeţul Braşov, şi un bărbat de 59 de ani, din judeţul Vaslui, ambii confirmaţi pe data de 4 decembrie. Cei doi au istoric de călătorie în Africa de Sud şi primovaccinare completă, femeia cu 2 doze, iar bărbatul cu o doză.
La începutul lunii noiembrie, a fost detectată o variantă a SARS-CoV-2 aparţinând liniei Pango B.1.1.529, cu un număr mare de mutaţii ale genei S în comparaţie cu virusul original, pe 26 noiembrie ea fiind desemnată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca variantă de îngrijorare şi a primit denumirea „Omicron„.
Până la data de 5 decembrie, au fost raportate la INSP – CNSCBT un număr de 7.524 de secvenţieri, din care 163 în ultima săptămână.
Cele 163 de secvenţieri din săptămâna 29 noiembrie – 5 decembrie au fost raportate de Institutul Cantacuzino (92) şi Institutul „Matei Balş” (71).
Au fost confirmate, până în prezent, 6.918 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, din care cu varianta Alpha – 1.722, cu Beta – 11, cu Gamma – 23, cu varianta Delta – 5.160 şi cu varianta Omicron – 2.