Șoferii au opțiunea să dea statul în judecată. Cătălin Predoiu a încercat să amelioreze tensiunile apărute în urma legii controversate cu privire la testele antidrog. Totuși, ambele tabere sunt nemulțumite.
Șoferii au opțiunea să dea statul în judecată
În acest context, ministrul de Interne a spus că „există un număr limitat, finit, de soluții”. El s-a referit și la:
- soluțiile tehnice, care vizează aparatele drugtest;
- soluțiile tehnologice.
Potrivit ministrului, autorităților sunt limitate din punct de vedere al analizelor chimice și din punct de vedere al tehnicii legislative și arhitecturii constituționale.
De asemenea, el a spus că actuala situație este „o situație clasică de conflict între drepturi”. El s-a referit la dreptul la viață, siguranță publică și dreptul la circulație.
Într-o situație de conflict între drepturi, spune el, soluția este „de a da prioritate unui drept și de a restrânge temporar pe celălalt”.
„Există un număr limitat, finit, de soluții, și din punct de vedere tehnic, al aparatelor drugtest, al tehnologiei, și din punct de vedere al analizelor chimice, și din punct de vedere al tehnicii legislative și arhitecturii constituționale, numărul de soluții este limitat. (…) Asta este o situație clasică de conflict între drepturi.
Dreptul la viață, siguranță publică și dreptul la circulație. Într-o situație de conflict între drepturi, nu vreau să tehnicizez prea mult discuția juridic, dar într-o situație de conflict între drepturi soluția – nu s-a inventat alta – este de a da prioritate unui drept și de a restrânge temporar pe celălalt. E ca la semafor, dacă vreți, dai unuia verde, altul stă pe roșu până trece celălalt. Aproximativ, nu e chiar așa. Dar restrângerea e temporară. Exact ca la semafor – temporar stai pe loc, temporar. Acest temporar este acest 3 zile, da?”, a spus ministrul.
Pot merge în instanță, în cazul unui fals pozitiv
În alt scenariu, în care un șofer este depistat poate fals pozitiv, apoi așteaptă rezultatul probelor biologice, trei zile rămâne fără permis, apoi îl redobândește.
Astfel, ministrul a fost întrebat dacă șoferul poate să meargă în instanță și să dea în judecată ministerul sau statul român pentru că a rămas fără permis.
Predoiu a recunoscut că această soluție există, însă răspunsul oferit de autorități nu ar fi pe placul tuturor.
„Sigur că poate să meargă în instanță, dar în instanță ce cred eu că o să i se spună în instanță. În instanță cred că ar putea să i se spună că există o decizie a Curții Constituționale care reglementează acest conflict de drepturi și dă prioritate dreptului la viață, siguranță, există decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, există decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului care spun toate același lucru:
Domnule, în situația de acest conflict între dreptul la viață, siguranță publică pe drumurile publice și dreptul la liberă circulație, când ele sunt conflictuale, da, are prioritate dreptul la viață, dreptul la liberă circulație temporar, temporar, stă pe loc și își reia cursul după ce se lămurește toată analiza toxicologică la INML.
Deci, în concluzie, am răspuns unei reacții din societatea civilă care și-a manifestat această cerință de a avea garanții că se desfășoară analizele rapid. Suntem gata să cooperăm cu INML-ul pe această temă și vom continua și măsurile de combatere a traficului și consumului de droguri”, a conchis ministrul.
Alexandru Rafila a oferit mai multe informații despre controversata măsură
Mai multe informații au venit și din partea lui Alexandru Rafila. El a spus cum se va efectua testarea în cadrul institutelor de medicină legală pentru determinarea toxicologică în cazul șoferilor testați pozitiv cu aparatele drugtest sau care refuză testele rapide.
Potrivit ministrului, aceste teste care se fac în cadrul institutelor și serviciilor de medicină legală. Nu este vorba doar de Institutul de Medicină Legală din București, ci despre „o rețea care există în toată țara”.
Potrivit explicațiilor oferite de Rafila, rețeaua cuprinde șase institute de medicină legală. Totodată, testele se vor efectua în centrele care pot să facă determinări cantitative și calitative în județele care nu au un institut.