Treichl: Atragerea a doar 38 milioane euro din fondurile europene este „o ruşine dramatică”

Atragerea a doar 38 milioane euro de către România din fondurile europene disponibile, de ordinul miliardelor de euro, reprezintă "o ruşine dramatică", a declarat vineri, la Viena, preşedintele Erste Bank, Andreas Treichl. "Faptul că sunt disponibile miliarde, iar din acestea România a fost capabilă să ia 38 milioane de euro este o ruşine. Este o ruşine dramatică şi sper că ceva se va întâmpla în acest stat foarte foarte curând, în bine", a spus Treichl, după o conferinţă

Atragerea a doar 38 milioane euro de către România din fondurile europene disponibile, de ordinul miliardelor de euro, reprezintă „o ruşine dramatică”, a declarat vineri, la Viena, preşedintele Erste Bank, Andreas Treichl.

„Faptul că sunt disponibile miliarde, iar din acestea România a fost capabilă să ia 38 milioane de euro este o ruşine. Este o ruşine dramatică şi sper că ceva se va întâmpla în acest stat foarte foarte curând, în bine”, a spus Treichl, după o conferinţă de presă.
El a arătat că România trebuie să dezvolte infrastructura de transporturi prin investiţii în drumuri şi căi ferate.

„Sunt 35 miliarde euro care stau în Bruxelles pentru a fi investiţi în România. Această sumă ar putea face România una dintre cele mai interesante state din Europa. Cu 35 miliarde ar putea fi create milioane de locuri de muncă în România şi, astfel, să fie ajutaţi oamenii să lupte contra şomajului”, a spus Treichl.

El consideră că toate băncile din România, BERD şi companiile prezente în România „ar face orice” să ajute Guvernul să mişte lucrurile în domeniul fondurilor europene.
„Toată lumea este pregătită. Directorul general din România (Dominic Bruynseels, şeful BCR-n.r.) a petrecut foarte mult timp cu colegii lui pentru a lucra la un plan despre cum să aducă din nou investiţiile în România. Despre cum să atragă fondurile de la UE. Nimic nu se întâmplă!”, a continuat Treichl.

În ceea ce priveşte expunerea Erste pe România, Treichl a arătat că grupul nu vrea să-şi reducă angajamentele.

„Suntem în România să facem afaceri, vrem să finanţăm companiile şi oamenii. Pentru moment este foarte dificil şi avem pierderi legate de credite. Vrem doar să ne crească volumul creditelor”, a spus şeful Erste.
El a menţionat că grupul are bani şi lichiditate suficientă, iar România are o bancă centrală care a făcut „o treabă fantastică” în a menţine stabilitatea în ţară.