Spunem că bursa este un barometru al economiei, aşa că dacă vrem să avem o imagine de ansamblu a mersului acţiunilor, trebuie să vedem la ce ne putem aştepta de la economia reală.

Am avut, în ultimii ani, o creştere economică spectaculoasă, care a susţinut un trend ascendent al bursei. Această creştere a economiei va continua cu siguranţă şi în 2008. Guvernatorul BNR afirmă că România are înainte încă mulţi ani de creştere economică. Aşadar, nu avem niciun fel de emoţii de recesiune pentru 2008. Totuşi, raţional ar fi să ne aşteptăm ca ritmul mediu de creştere al economiei să fie din ce în ce mai redus. Probabil că aprecierea PIB va fi ceva mai mică în 2008 faţă de 2007, în jurul a 5%. Aşadar, ritmul de creştere rămâne peste ceea ce pot realiza, în 2008, ţările cu economie de piaţă matură. În mod normal capitalurile străine vor continua deci să fie interesate să investească în România, pentru a beneficia de o felie din această creştere economică superioară mediei. Până şi preşedintele FED, Ben Bernanke, vorbeşte despre creşteri economice mai mari în Europa, care vor susţine exporturile americane.

Nu toate veştile macroeconomice sunt însă pozitive. Deşi ritmul de creştere al deficitului de cont curent s-a mai diminuat, acesta continuă să se majoreze ca valoare, ceea ce sporeşte riscul unor derapaje de curs valutar. De acest lucru se tem cel mai mult investitorii străini care plasează capitaluri în România. Un derapaj de curs valutar poate să muşte serios din profiturile lor calculate în euro sau în USD. De aceea, investitorii străini sunt atât de atenţi la previziunile de curs valutar şi, indirect, la evoluţia deficitului de cont curent.

În 2008, ne putem aştepta ca trendul economiei să rămână pozitiv, deci la fel şi cel al bursei (deşi, probabil, mai redus ca amploare decât cel din 2007), însă e foarte probabil ca ştirile pozitive şi cele negative să alterneze, ceea ce va imprima  cotaţiilor bursiere fluctuaţii numeroase şi semnificative.