AncuTescu
De la lansarea din mai anul trecut, Nokia 9210 nu a avut un concurent pe masura. Cu alte cuvinte, la categoria communicator, romanul nu avea de ales decat intre Nokia 9210 si Nokia 9210. Saptamana trecuta insa, cei de la Handspring, prin distribuitorul IRIS Romania, au lansat handheld-ul Treo 180. Premiera absoluta, mai ales ca aparitia acestui model pe piata romaneasca a „devansat lansarea pe piata americana”, dupa cum explica Valentin Ibanescu, manager in cadrul IRIS.
Probabil ca ar trebui sa ne simtim flatati. Insa pretul aparatului restrange numarul celor care ar putea sa se bata cu pumnul in piept ca le-am luat-o inainte americanilor. Handspring Treo 180 are un pret recomandat de 28, 2 milioane lei, fapt care ne duce cu gandul la publicul sau: oameni de afaceri sau impatimiti ai tehnicii de ultima generatie.
Ecranul Nokia 9210 afiseaza 4.096 de culori
Cand am scris pe ecranul senzitiv al lui Treo180g, cu ajutorul stylus-ului, prima adresa de web ma intrebam cat o sa dureze incarcarea paginii. Dupa doua incercari neizbutite cu paginile a doua portaluri romanesti, prilej de bucurie : mediafax.ro si yahoo.com s-au incarcat in mai putin de zece secunde. E foarte adevarat insa ca viteza (de maxim 9.600 kbps) depinde mai putin de performantele aparatului.
Acelasi lucru l-au afirmat, pe buna dreptate, si cei de la DC Communication, compania care promoveaza produsele Nokia. Facand acceasi operatiune cu Nokia 9210, incarcarea s-a produs in parametrii asemanatori: paginile Dialog si Ringier – in zece secunde. Si, dupa o scurta intrerupere a conexiunii, am reusit incarcarea unei pagini de 101 KB in circa doua minute, ceea ce nu e deloc rau pentru un dispozitiv mobil.
Daca Treo 180 si Nokia 9210 au modemuri care se misca la fel de repede sau de greu, in functie de calitatea conexiunii, intre cele doua produse exista, totusi, diferente mari. Una-i una, alta-i alta.
Treo 180 – cat o carcasa de caseta audio
In primul rand, ecranul lui Nokia 9210, datorita dimensiunilor generoase 640 x 200 pixeli) si celor 4.096 de culori pe care le poate reda, afiseaza imagini care, pentru un ochi „obosit” de formate comprimate, reprezinta o incantare. De exemplu, paginile HTML, desi convertite intr-un format mai usor de suportat pentru resursele communicator-ului, se vad la fel ca pe PC.
Inainte de a testa cele doua tipuri de dispozitive, ma intrebam cui ii este absolut util un communicator, fie el Nokia sau Handspring. Desi nici acum nu mi-am raspuns la intrebare pe de-a intregul, totusi, pot sa afirm ca nimanui nu i-ar strica sa poarte un asemenea aparat in buzunar.
Apropo de tinut in buzunar, cu Nokia 9210 e mai greu, in vreme ce Treo 180, care are dimensiunile unei carcase de caseta audio, trece neobservat in buzunarul de la piept al sacoului. Dar, probabil, Nokia 9210 nu este de tinut in buzunar, pentru ca, dupa cum imi spunea un posesor de Nokia 9110 (modelul anterior), acest dispozitiv este mai aproape de laptop decat de telefonul mobil. Si, intr-adevar, daca te gandesti putin, comparatia nu este deloc exagerata.
Mergand mai departe cu analogiile, Treo 180 g (model care, spre deosebire de Treo 180 k, foloseste pentru operatiuni exclusiv stylusul) poate fi utilizat pe post de block notes. Si pentru cei care nu sunt obisnuiti cu tastatura „qwert” a PC-ului, posibilitatea de a face insemnari in agenda telefonica, de a trasa o schita, ori de a scrie un e-mail nu e deloc de neglijat. Cu stylusul se poate scrie repede, indiferent de locul in care te-ai afla, in autobuz, pe strada, la cumparaturi (desigur, nu in Bucuresti), cu conditia sa capeti o oarecare dexteritate in caligrafierea literelor pe zona Graffiti.
Ecranul sensibil al lui Treo 180 permite derularea unei pagini de sus in jos cu mai multa usurinta, printr-o simpla trasare cu stylusul pe suprafata display-ului. La Nokia 9210, uneori, e putin mai complicat. De exemplu, daca vrei sa accesezi un link, trebuie sa dai comanda Ctrl +Q, pentru a putea interactiona cu ecranul. Dar, in timp, utilizatorul se poate obisnui cu toate.
In privinta resurselor de memorie, Nokia 9210 dispune de 16 MB incorporati + slot de memorie de 16 MB upgradabil, fata de cei 20 MB ai Treo 180. Totusi, memoria terminalului de la Handspring (16 RAM flash+4 MB ROM, continand sistemul de operare si aplicatiile preinstalate) este suficienta pentru a stoca continutul a trei dictionare explicative ale limbii engleze. Apropo, transferul unui asemenea dictionar (5 MB), prin cablu USB, de pe computer pe Treo 180 a durat circa zece minute. Ca o comparatie, transferul intre doua Nokia 9210, prin portul de infrarosu, a unui filmulet de 2,9 MB s-a facut in trei minute.
Important e ca in mileniul trei, biroul cu toate „accesoriile” clasice – computer, telefon, Internet, fax, mail – a devenit mobil. Cu alte cuvinte, locul fizic in care lucrezi nu mai are nici o relevanta. Problema este cat de necesare ii sunt noile tehnologii omului modern. Chiar are nevoie de toate functiile de office pe care le poate oferi un communicator, in varful muntelui sau la pescuit?
Un cunoscut in fata caruia laudam, entuziasmat, performantele lui Nokia 9210 afirma ca acest terminal, dupa cum o induce si numarul modelului, este o tehnologie pentru anul 2010. Si, probabil, avea dreptate.

Dezavantaje Nokia si Treo

Nokia 9210:
1. Paginile web care contin imagini se incarca putin mai greu pe Nokia 9210 decat pe Treo 180 – care ofera un grad mai ridicat de comprimare.
2. Nokia 9210 deschide ferestrele mai greu decat precedentul model de Nokia 9110, din cauza resurselor mai mari pe care le necesita afisajul color.

Treo 180:
1. Autonomia bateriei este destul de redusa (2,5 ore de convorbire continua), in comparatie cu Nokia 9210 (4-10 ore).
2. Ecranul cu 16 tonuri de gri nu afiseaza imagini la fel de „spectaculoase” ca dislay-ul Nokia cu 4.096 culori.
3. Memoria (20 MB) este destul de redusa, comparativ cu Nokia 9210, insa suficienta pentru a rula propriile aplicatii.