Trezoreria a împrumutat un miliard de lei printr-o emisiune de obligaţiuni de stat benchmark, cu scadenţa la cinci ani, plasată la licitaţie prin intermediul Băncii Naţionale a României /BNR/. Nivelul mediu al randamentului la care a fost adjudecată emisiunea este de 4,37%, iar rata cuponului este de 5,90%.

Valoarea totală a emisiunii a fost de 500 milioane lei, iar cererea totală din partea băncilor care au participat la licitaţie a fost de 1,643 miliarde lei.

Tot joi, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat 500 milioane de lei de la băncile comerciale, printr-o altă emisiune de obligaţiuni benchmark. Titlurile de stat au scadenţa la zece ani, iar nivelul mediu al randamentului la care a fost adjudecată emisiunea este de 5,29%, iar rata cuponului de 5,85%. Valoarea emisiunii a fost de 500 milioane de lei, iar cererea totală din partea băncilor care au participat la licitaţie a fost de 811,55 milioane de lei.

MFP a programat în luna octombrie împrumuturi de 4,75 miliarde lei şi respectiv 150 milioane de euro de la băncile comerciale de pe piaţa locală, potrivit site-ului MFP.

Pe 10 octombrie, Trezoreria a planificat o licitaţie de obligaţiuni în euro, cu scadenţa la trei ani, în valoare de 150 milioane euro.

În primele 9 luni din 2013, MFP a împrumutat de pe piaţa internă aproape 34,4 miliarde lei, la care se adaugă împrumuturi de 2,9 miliarde euro şi 1,5 miliarde dolari.

SURSA: Agerpres