fond din care ar trebui sa fie despagubiti. Chiar daca doi asiguratori (Metropol si Grup As) au intrat deja in faliment, iar accidente cu autori necunoscuti sunt cateva sute in fiecare an, nici unul dintre cei care aveau dreptul sa primeasca despagubiri nu a vazut pana acum nici un leu.Un „si” in loc de „sau” in textul Legii nr 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile a blocat sumele stranse in fondul de protectie a victimelor strazii. Despagubirile pentru vatamari corporale sau decese au fost astfel conditionate de existenta unui autor al accidentului neidentificat, dar „si” de neasigurarea autovehiculului vinovat de accident. Or, pentru un autor necunoscut este practic imposibil de stabilit daca avea sau nu masina asigurata. Ca urmare, banii au continuat sa se stranga, asiguratorii contribuind cu 0,05% din primele brute incasate la politele obligatorii auto (RCA), insa plati nu au fost facute niciodata. „Pana acum s-au strans in depozite bancare, cu tot cu dobanzi, 6,93 miliarde de lei”, spune Liviu Stoicescu, presedintele Biroului Asiguratorilor Auto din Romania (BAAR), institutia care administreaza fondul. Deblocarea despagubirilor la care au dreptul victimele accidentelor cu autori necunoscuti sau masini neasigurate nu va fi posibila decat dupa ce Legea nr. 136 va fi modificata. „Proiectul dezbatut acum de parlament include schimbarile necesare. Modul de functionare va fi reglementat prin norme”, spune Gheorghe Cismaru, vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Potrivit afirmatiilor sale este posibil ca fondul sa nu mai fie administrat in viitor de catre BAAR, avandu-se in vedere si posibilitatea despagubirii si a daunelor materiale, nu numai a vatamarilor corporale. In opinia lui Liviu Stoicescu, doua daune foarte mari, cu un numar mare de victime, ar fi suficiente, la dimensiunea actuala a fondului, pentru ca toti banii sa fie imediat cheltuiti. „Contributiile asiguratorilor vor fi marite in consecinta, pana la un nivel care va fi stabilit dupa analiza statisticilor privind accidentele”, precizeaza Cismaru.Un alt fond la care asiguratorii cotizeaza de opt ani si din care nu s-a facut pana acum nici o plata este cel pentru protejarea asiguratilor. Asemanator fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, acesta nu a putut despagubi totusi pana acum asiguratii companiilor intrate in faliment deoarece legislatia nu permite utilizarea banilor decat dupa incheierea procedurii falimentului, proces ce poate dura ani de zile in instanta. Sumele stau in Trezoreria statului, la finele lui 2003 existand peste 1.000 de miliarde de lei. CSA considera ca simpla modificare a Legii nr. 136 nu mai este suficienta in acest caz pentru a permite despagubirea asiguratilor imediat dupa declararea insolventei societatii, ci a elaborat un proiect pentru o lege noua ce va reglementa falimentul societatilor de asigurari.
CSA tine 1.000 de miliarde In trezorerie
· 6,93 miliarde de lei exista in prezent in Fondul de protectie a victimelor strazii, administrat de BAAR. Banii se afla in depozite pe termen lung la banci comerciale. Aproape jumatate din suma reprezinta dobanzi acumulate de-a lungul timpului, restul – contributia de 0,05% din primele brute incasate din politele RCA.
· 1.000 miliarde de lei sunt disponibilitatile actuale ale fondului de protejare a asiguratilor. Banii sunt pastrati la Trezoreria statului, si sunt administrati de CSA. Contributia asiguratorilor la fond a fost redusa anul acesta de la 2% la 1% din primele brute incasate.