Miercuri, 17 noiembrie, in primele ore ale sedintei de tranzactionare, preturile futures in ringul contractelor la paritate euro/dolar au crescut apreciabil.
Sub influenta informatiilor potrivit carora Federal Reserve (Trezoreria Statelor Unite) luase in ajun decizia de a creste cu circa 0,25% rata dobanzilor la creditele oferite pe piata americana (in intentia de a controla puseul inflationist care, considera analisti financiari de prestigiu, se manifesta direct in economia americana), dolarul a pierdut, in doar cateva ore, peste 100 de pipsi (100.000 lei), in fata valutei unice europene.
„Aprecierea puternica a valutei europene a dat apa la moara speculatorilor inca din primele ore ale sedintei de tranzactionare, declara Darius Cipariu, vicepresedintele Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri de la Sibiu. In cateva minute, in piata s-au tranzactionat peste 300 de contracte futures la paritate, iar pretul a sarit rapid, sub presiunea cererii la cumparare pana la valori de 1,0480 dolari/ euro, incheie acesta.
Mai tarziu, acestea au coborat pana la 1,0462 dolari/euro, dar interesul clientilor era deja consumat. Linistiti, brokerii asteptau evolutiile care intotdeauna apar spre sfarsitul sedintei de tranzactionare, cand in piata ajung informatii de ultima ora din pietele occidentale. Noutatile nu au modificat insa trendul tranzactiilor, iar finalul sedintei a adus in piata un pret de cotare pentru contractele la paritate de 1,0461 dolari/euro, dupa ce in piata a fost tranzactionat un total de 349 de contracte de acest tip, speculatii favorizate de spread-ul mare existent intre preturile de cerere si oferta strigate in piata sibiana.
O posibila modificare a ratei dobanzilor pe piata americana era anticipata inca din zilele trecute de catre clientii pietei futures de la Sibiu. De fapt, inceputul lunii noiembrie a stat sub spectrul unor posibile cresteri ale dobanzilor pe pietele financiare atat in Uniunea Europeana, cat si la nivelul Statelor Unite. Analistii apreciau chiar ca americanii ar putea fi mai motivati pentru a opera cresterile anticipate (nu se stie insa care va fi nivelul acestora) si datorita faptului ca valoarea veniturilor la vanzarea cu amanuntul a bunurilor de consum pe piata americana (unul dintre indicatorii puternici luati in calculul nivelului inflatiei) a ramas neschimbata in luna octombrie, fata de luna septembrie, faptul in sine fiind interpretat ca un semnal ca, in al patrulea trimestru al anului in curs, cresterea economica va fi mai mica decat in trimestrele anterioare. Acest lucru, considera analistii financiari, ar putea influenta o usoara crestere a inflatiei in economia americana. Se considera insa ca aceasta este destul de puternica pentru a-si incetini ritmul de crestere la propria dorinta.
Speculatorii sibieni
s-au cumintit
Cristian Rubint Ratiu, secretarul general al BMFMS, spune ca a sesizat in ultimele zile prudenta investitorilor prezenti in piata sibiana. „Pana la o decizie finala privind cresterea dobanzilor si pe piata americana, speculatorii au preferat, spune secretarul general al BMFMS, sa isi lichideze in profit multe dintre pozitiile deschise in piata sibiana, cu toate ca numarul pozitiilor deschise pentru contractele de tip euro/dolar a ramas si miercuri la 888. La fel de mare este si numarul pozitiilor deschise in ringul optiunilor pe acest tip de contracte, unde marti (16 noiembrie) au ramas in piata 2.030 de pozitii deschise. Speculatorii stiau ca au profit in urma tranzactiilor futures, o posibila schimbare de trend era iminenta sub presiunea stirilor asteptate din America, asa ca investitorii asteptau ca acest lucru sa se petreaca gasindu-i la adapost. E mai usor sa pierzi o prima, decat sa acumulezi o pierdere mai mare in piata futures pentru ca nu ai luat la timp pozitia necesara pentru a te proteja, incheie Ratiu Rubint. Ca paza buna trece primejdia rea, a fost o vorba de duh confirmata inca o data in urma evolutiilor inregistrate in aceste zile de valutele speculate la Sibiu.
Dolarul se va devaloriza in continuare, apreciaza brokerii ce tranzactioneaza in ringurile futures romanesti. La Sibiu, acestia sunt optimisti in ceea ce priveste reorientarea clientilor inspre speculatiile pe piata contractelor pe raportul de schimb leu/ dolar, in conditiile in care numarul contractelor de acest tip incheiate la Sibiu a inceput sa creasca in ultimele zile. Oficialii BMFMS spun ca piata merita o asemenea sansa, accentuata in aceste zile de miscarile inregistrate de raportul de schimb. Devalorizarea mai accentuata a leului a convins deja unii speculatori sa se indrepte inspre aceasta piata.
La BMFMS, cea mai mare crestere de preturi au inregistrat-o contractele leu/dolar scadente in decembrie 99, noul pret de cotare al acestora indicand faptul ca investitorii pe piata futures sibiana anticipeaza o devalorizare a leului pentru anul in curs, ce va ajunge pana la circa 60%. De altfel, pe masura ce se apropie scadenta lunii noiembrie, numarul tranzactiilor cu contracte scadente in decembrie incepe sa creasca. Miercuri, pretul lor de cotare s-a stabilit la 18.500 lei/dolar, dupa ce, cu o zi inainte, in piata fusesera tranzactionate patru contracte scadente la finalul anului.
Deprecierea leului in raport cu dolarul, dar si cu principalele valute europene – euro si marca germana – este mult mai evidenta insa in cazul contractelor pe raport scadente la sfarsitul lui noiembrie. Miercuri, pe piata spot interbancara dolarul depasise, la un moment dat, valoarea de 17.510 lei, iar sub influenta acestora, tranzactiile futures de la Sibiu se incheiau la valori de 17.760-17.700 lei/dolar. BNR a calculat un curs de schimb al zilei la 17.485 lei/dolar, cotatia futures a zilei inregistrand, la randul ei, o variatie pozitiva, castigand 45 lei, fata de ziua precedenta. La BMFMS, dolarul a fost cotat miercuri la 17.686 lei, in evidenta crestere. Mirosind posibilitatile de profit, speculatorii au ramas in piata sibiana cu 176 de pozitii deschise.
Leul inregistreaza aceeasi evolutie si pe piata futures a Bursei Romane de Marfuri de la Bucuresti (BRM). Chiar daca numarul contractelor incheiate in ringul futures al BRM este mai mic decat la Sibiu, pretul inregistreaza corect tendintele manifestate in piata spot. Acest lucru i-a facut pe oficialii BRM sa considere ca pentru luna noiembrie piata a fost sustinuta de speculatiile lansate in ring in momentele in care cotatiile inregistrau fluctuatii in cursul aceleiasi zile de tranzactionare.
Din decembrie, devine posibil arbritrajul
Pe piata futures bucuresteana, miercuri, 17 noiembrie, a fost zi de scadenta. Premergator, cotatiile au scazut constant, apropiindu-se de cursul de schimb comunicat de BNR, pana cand anticipatiile futures ale clientilor BRM au ajuns cu doar 11 lei sub nivelul cursului de schimb oficial comunicat, marti, de BNR. Pana la ora scadentei, operatorii prezenti in piata au avut sansa de a-si lichida pozitiile cu profit. Preturile futures pentru contractele de tip dolar BRM au incheiat perioada de scadenta la valori de 17.396 lei/dolar, cu sapte lei mai mult fata de sedinta de tranzactionare precedenta. Cele patru contracte incheiate in ultima zi de tranzactionare au adus un volum total al tranzactiilor de 69,5 milioane lei. Operatorii au preferat ca Departamentul de Clearing al BRM sa lichideze in cursul zilei cele 80 de pozitii ramase deschise in piata.
BRM a pregatit noutati pentru clientii sai. Departamentul Futures al Bursei bucurestene a decis ca, de la 17 noiembrie, sa introduca in tranzactii si contractele futures la paritate euro/ dolar. Decizia luata la Bucuresti este motivata de evolutia paritatii intre cele doua valute, marcata de raportul cerere-oferta, dar si de o volatilitate accentuata ce va suscita cu siguranta interesul pentru speculatii, dar si pentru arbitraj. A fost modificata si data scadentei, astfel incat urmatoarea regularizare a conturilor se va face la BRM la sfarsitul acestui an – 30 decembrie. De fapt, in ultima zi lucratoare a anului. r
Cu alte cuvinte, se creeaza astfel oportunitatea ca, prezenti pe ambele piete futures, la Sibiu si Bucuresti, speculatorii sa obtina profit de pe urma arbitrajului intre preturile diferite existente, la un moment dat, pe cele doua piete futures romanesti.tr
r
Florian Gadea
Trezoreria SUA impulsioneaza speculatiile futures in Romania
25 noiembrie 1999, 12:00
Ultima modificare în 25 noiembrie 1999, 14:00
Miercuri, 17 noiembrie, in primele ore ale sedintei de tranzactionare, preturile futures in ringul contractelor la paritate euro/dolar au crescut apreciabil.Sub influenta informatiilor potrivit carora Federal Reserve (Trezoreria Statelor Unite) luase in ajun decizia de a creste cu circa 0,25% rata dobanzilor la creditele oferite pe piata americana (in intentia de a controla puseul inflationist care, considera analisti financiari de prestigiu, se manifesta direct in economia americana), dolarul a
Etichete: arhiva,
futures,
noiembrie,
sibiu
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Pizza zburda pe firul telefonic
- Luxul sperie cumparatorii
- Actiunile SIF-urilor au dat in clocot la Bursa
- Fabricile de sapun mai asteapta doar funia de la Guvern
- Studentii sarguinciosi pot obtine burse la cursurile MBA
- Toata lumea sa traiasca, numai RASDAQ sa nu moara
- Ioan Muresan a facut legile pe placul prietenilor lui
- Banca Agricola a luat-o pe aratura
- Orasenii cu bani dau bir cu fugitii din blocuri
- CNA strica piata Timisoarei