Bogdan Peșchir rămâne în arest

Update: Tribunalul București a decis miercuri menținerea în arest preventiv a lui Bogdan Peșchir, acuzat de coruperea alegătorilor în campania electorală a lui Călin Georgescu. După ce cauza a fost repusă pe rol în jurul orei 18:51, instanța a hotărât prelungirea măsurii preventive pentru presupusul finanțator al candidatului suveranist.

Peșchir a fost reținut pe 20 martie, în urma unor percheziții desfășurate la locuința sa din Brașov. O zi mai târziu, Judecătoria Sectorului 5 a decis plasarea sa în arest preventiv pentru 30 de zile, măsură contestată imediat de avocatul său.

Acesta susține că Peșchir este „discriminat pentru opiniile sale politice” și că toate sumele de bani pe care le deține provin din tranzacționarea de criptomonede.

„Bogdan a arătat de la bun început că acei bani vin din trading de monede. Nu există niciun cent care să nu fie dovedit”, a declarat avocatul acestuia, adăugând că Peșchir a făcut donații pe TikTok de doi ani, fără vreo legătură cu opțiunile politice ale vreunei persoane.

Acuzațiile aduse lui Peșchir

Potrivit procurorilor, Peșchir ar fi oferit aproape 900.000 de dolari sub formă de „gift-uri” pe platforma TikTok unor utilizatori care au promovat candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Serviciul Român de Informații (SRI) a dezvăluit, într-un raport desecretizat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), că Peșchir ar fi contribuit la finanțarea campaniei lui Georgescu cu peste 380.000 de euro.

În document, SRI a menționat că utilizatorul de TikTok „bogpr”, identificat ca fiind Bogdan Peșchir, a efectuat donații de peste un milion de euro și plăți de 381.000 de dolari către conturi implicate în promovarea candidatului, inclusiv după încheierea campaniei electorale. TikTok a confirmat aceste plăți în urma unei solicitări din partea autorităților române.

Anchetă extinsă și percheziții

În cadrul investigației, pe 20 martie, procurorii au efectuat 17 percheziții în mai multe județe, printre care Brașov, Botoșani, Dolj și Timiș. Locuința lui Peșchir din Brașov s-a aflat printre cele vizate de anchetatori.

De asemenea, raportul SRI a subliniat că nivelul de trai al lui Peșchir nu corespunde activităților desfășurate prin firma sa, Digital On-Ramp Solutions SRL Brașov, înființată în 2021. Anterior, acesta lucrase ca programator în companii asociate cu criptomonede, deținute parțial de Gabriel Prodănescu, un român stabilit în Africa de Sud.

În prezent, dosarul se află pe masa Tribunalului București, iar decizia instanței privind contestația lui Peșchir urmează să fie luată în perioada următoare.