Patronii staţiei GPL de la Crevedia rămân în arest
Patronii staţiei GPL din Crevedia, Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă, au contestat arestarea preventivă de 30 de zile. Cu toate acestea, Tribunalul București le-a respins marți contestația, pe care a considerat-o nefondată.
Pe data de 6 septembrie, Doldurea și Stângă au fost plasați în arest preventiv pentru o perioadă de 30 de zile. Decizia a fost în conformitate cu hotărârea Judecătoriei Sectorului 5. Cu toate acestea, cei doi au contestat această hotărâre și au solicitat fie să fie supuși controlului judiciar, fie să fie plasați în arest la domiciliu.
Astăzi, Tribunalul a respins contestația, iar decizia este definitivă.
Vă amintim că Ionuţ Doldurea este fiul primarului din Caracal, Ion Doldurea. Acesta a fost suspendat din PSD.
„(…) respinge ca nefondată contestaţia formulată de contestatorii– inculpaţi DOLDUREA IONUŢ-DANIEL, fiul lui … şi STÎNGĂ COSMIN-IONUŢ, fiul …, împotriva încheierii din data de 06.09.2023 a judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti (…) Definitivă. Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu de la data de 19.09.2023, soluţia fiind pusă la dispoziţia publicului prin mijlocirea grefei”, este decizia pronunţată de magistraţi.
Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă, achetați pentru distrugere din culpă
Cei doi asociaţi ai firmei Firma Flagas SRL, de care aparține staţia GPL de la Crevedia, sunt anchetați pentru distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru. Printre acuzații, anchetatorii consideră că ar fi promovat timp de cel puţin trei ani, sistematic, o politică bazată ”pe încălcarea repetată a dispoziţiilor legale privind derularea operaţiunilor de alimentare, transport, transvazare şi depozitare cu combustibil GPL”, în pofida deciziilor administrative ale autorităţilor.
Firma Flagas SRL unde s-a produs tragedia de pe 26 august, a fost înfiinţată la data de 8 februarie 2008. Aceasta are ca principal obiect de activitate comerţul „cu amănuntul al altor bunuri noi, în magazine specializate” (cod CAEN 4778)
Vă amintim că în urma exploziilor au murit 5 persoane și alte 50 au fost rănite. Totodată, zeci de case din apropiere au fost grav afectate. Exploziile au fost declanșate în timpul unui transfer de gaz între două cisterne.
Conform procurorilor, incendiul și exploziile care au avut loc au fost, cel mai probabil, cauzate de scurgerile de gaze. Acestea ar fi fost provenite de la autocisternele sau cisternele aflate în curtea firmei. O cauză ar fi și existența unei surse de aprindere.
Procurorii susțin că legislația nu permite stocarea gazului GPL în autocisterne, ci numai în sisteme cu instalații monobloc de tip skid, care trebuie să fie montate suprateran sau în recipiente subterane îngropate și acoperite cu nisip. În ambele cazuri, aceste recipiente trebuie să fie echipate cu aparatură de măsurare, control și siguranță pentru a semnala funcționarea normală și pentru a semnala corespunzător în caz de avarie, conform informațiilor furnizate de RTV.