Astfel, joi, de la ora 14.00, Tribunalul București urmează să analizeze cererea Societății de Transport București (STB) privind suspendarea grevei declanșate joi de șoferii de autobuze, troleibuze și tramvaie din Capitală.
În același timp, tot la Tribunalul București se judecă o altă solicitare depusă tot de STB prin care se cere constatarea nelegalității grevei. Acest dosar va ajunge pe masa magistraților vineri, la ora 12.00.
Potrivit primarului Capitalei, prin cerere se solicită judecătorilor să constate că această acţiune este ilegală şi să dispună să reia lucrul.
„Acţiunea în instanţă este scrisă, este depusă la Tribunalul Bucureşti de către STB, și prin aceasta se solicită judecătorilor să constate că această acţiune este ilegală şi să dispună să reia lucrul. Fiind un conflict de muncă între STB şi angajaţi, în litigiul pe care l-a iniţiat STB va fi o cerere de intervenţie din partea Municipalităţii, care este şi ea scrisă, pentru că această grevă afectează viaţa a sute de mii de bucureşteni”, a spus primarul Nicușor Dan.
Singura soluție, demiterea directorului general
O declarație în acest sens a venit și din partea lui Vasile Petrariu, șeful sindicatului reprezentativ din STB. Acesta anunță că șoferii STB vor reveni la muncă doar după ce directorul general al Societății, Adrian Criț, va fi demis.
„Și primarul general este adeptul a ceea ce spunea directorul general, că ar vrea să desființeze organizația sindicală. Așa ceva, vreau să cred că este imposibil. La negocieri, fără mine, deocamdată, nu va merge nimeni din partea sindicatului (…) Acest conflict poate fi rezolvat instant dacă cei care l-au pus director general, adică cei de la PNL, își asumă această răspundere și îl demit” a declarat joi Vasile Petrariu, șeful Sindicatului Transportatorilor din București.
Totodată el a subliniat faptul că demiterea directorului general este singura soluție pentru ca lucrurile să revină la normal. Petrariu susține că salariații de la STB mai au și alte probleme referitoare la condițiile de muncă, dar și baza materială.
„Acesta ar fi primul pas prin care noi am putea debloca această relație și condițiile care ar conduce la reluarea lucrului. Deci, ca primă măsura, asta ar fi soluția (demiterea directorului general – n.r.). După care, în regim de urgență, cine va fi director general, noi vom relua dialogurile, pentru că problema cea mai importantă este negocierea unui nou contract colectiv de muncă.
Mai mult, salariații au mai multe probleme, legate de baza materială, condițiile de muncă. Să spui tu, director general, despre salariați că sunt hoți, că fură că vând piesele”, a precizat Petrariu.
Referitor la acuzațiile aduse de Adrian Criț la adresa lui Vasile Petrariu, directorul general al STB declara că acesta „are incompatibilități” și că ar avea afaceri cu STB.
„Liderul de sindicat are incompatibilități. Au fost identificate mari afaceri în care este implicat, afaceri pe care le are cu STB prin centrul de sănătate și diferiți furnizori. Domnul Petrariu simte că a pierdut puterea, această societate este condusă, nu mai conduce sindicatul reprezentativ”, declarat, joi dimineață, Adrian Criț.
Adrian Criț, nemulțumit de atitudinea șoferilor
Amintim faptul că joi dimineață, angajații STB au refuzat să iasă pe traseele mijloacelor de transport în comun, traficul cu autobuzele, troleibuzele și tramvaiele STB fiind blocat total.
Decizia acestora a venit după ce sindicaliștii protestatari au anunțat că negocierile cu conducerea s-au încheiat fără niciun rezultat. Adrian Criț, directorul STB, declara joi dimineață că nu a fost luată în calcul situația reală.
El a adăugat că rămâne deschis dialogului, însă angajații trebuie să fie conștienți de obligațiile pe care le au, astfel încât bucureștenii să nu sufere, în special în contextul pandemic în care ne aflăm.
„Liderii de sindicat au speculat anumite aspecte și nu au luat în calcul situația reală. Angajații noștri au contract colectiv de muncă valabil, au drepturile respectate și trebuie să își îndeplinească obligațiile. Vehiculele sunt mai curate, respectă programul de transport. Am deplasat proceduri de achiziție pentru vehicule electrice și infrastructură de cale de rulare. Condițiile de muncă sunt îmbunătățite. Suntem deschiși dialogului. Angajații trebuie să știe că au și obligații. Bucureștenii nu trebuie să sufere.
Această grevă este ilegală în condiții de pandemie. Sunt documente care vor sta la baza unei plângeri penale și va fi contra unor lideri de sindicat. Angajații sunt manipulați de către sindicat. Cred că angajații vor să își păstreze locul de muncă. Dacă vor majorări salariale, trebuie să presteze activitatea”, a declarat, joi dimineața, Adrian Criț, directorul STB.