Trichet: Criza datoriilor a arătat slăbiciunile zonei euro

Criza datoriilor din Europa a arătat slăbiciunile zonei euro dar a creat o voinţă de a păstra cheltuielile sub control, a declarat luni preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.

Cele mai mari economii europene au ignorat în trecut reglementările care solicitau ţinerea sub control a nivelului deficitelor şi datoriilor dar actuala criză a creat un nou consens de a întări şi urma aceste reglementări, a explicat oficialul BCE.

În perioada de avânt a economiei mondiale, unele state europene au încălcat reglementările referitoare la limitarea deficitului bugetar. Ca rezultat, ţări ca Grecia şi Portugalia au fost aproape de a intra în faliment. Acum datoriile acestor state ameninţă întreaga zonă euro.

Dacă ţările care folosesc moneda euro nu adoptă măsuri corespunzătoare, ar putea ca viitoarele reforme să ducă la o centralizare a lor, a avertizat Jean-Claude Trichet.

‘Cred că la un moment dat poporul Europei va avea o confederaţie. Ne putem imagina un guvern federal’, a declarat preşedintele BCE care a adăugat că sectorul financiar ar trebui decuplat de criza datoriilor din zona euro.

Tot luni, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat că Uniunea Europeană va evita intrarea în recesiune şi va face tot posibilul pentru a rezolva problema datoriilor în regiune.

Barroso, care se află în Australia pentru o întâlnire a statelor din regiunea Pacificului de Sud, a arătat că moneda euro este puternică iar regiunea va continua să crească, chiar dacă modest.

‘Nu anticipăm o recesiune în Europa. Ultimele estimări ale Comisiei Europene arată că va fi creştere economică ce-i drept modestă. Uniunea Europeană şi moneda euro sunt puternice şi rezistente şi facem tot ce se poate pentru a rezolva problemele bugetare pentru a întări guvernanţa în zona euro şi pentru a consolida reglementările financiare în vederea îmbunătăţirii competitivităţii’, a arătat Barroso în faţa reporterilor după o întâlnire cu premierul australian Julia Gillard şi câţiva miniştri.

În trimestrul al doilea al acestui an, Uniunea Europeană şi zona euro au înregistrat o creştere economică de 1,7% în ritm anual, iar pentru întregul an 2011 UE estimează o creştere economică de 1,6% în zona euro.
SURSA: Agerpres