Pachetul de asistenţă financiară acordat Greciei de UE reprezintă o investiţie în viitorul ţării şi nu o subvenţie inutilă, a declarat miercuri preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, într-un interviu acordat publicaţiei franceze "Le Point".
"Europenii nu subvenţionează Grecia pentru a nu-şi mai vedea niciodată banii înapoi. Ei investesc în redresarea ţării. Desigur, ei trebui să urmărească cu atenţiei investiţia lor", a afirmat oficialul BCE.
Acesta a explicat că, în cazul în care agenţiile de evaluare financiară vor retrograda Grecia la ‘selective default’ (incapacitate selectivă de plată) din cauza pierderilor pe care le vor înregistra creditorii privaţi, asigurările guvernamentale ale obligaţiunilor elene folosite ca garanţie la operaţiunile de pe piaţa de capital vor proteja integritatea Băncii Centrale Europene.
"Protejarea integrităţii BCE nu este negociabilă", a avertizat Trichet.
Ieşirea Greciei din zona euro nu a fost discutată la reuniunea de săptămâna trecută a liderilor UE, a afirmat preşedintele BCE, adăugând: ‘Nici pentru un minut nu s-a luat în considerare o astfel de opţiune’.
Planul de salvare pentru Grecia este important pentru stabilitatea financiară a zonei euro iar Grecia trebuie să lucreze din greu pentru a-şi echilibra economia, a apreciat şeful BCE. Acesta a adăugat că zona euro, ca întreg, se confruntă cu mai puţine probleme decât SUA sau Japonia.
Vineri, agenţia de evaluare financiară Fitch a anunţat că va retrograda Grecia în categoria ‘restricted default’ (incapacitate temporară de plată), după ce liderii statelor din zona euro au convenit, joi, un nou plan de 109 miliarde de euro destinat să salveze Grecia de la faliment.
Noul plan de salvare implică şi o contribuţie din partea creditorilor privaţi şi vine să modifice termenii iniţiali ai împrumuturilor acordate Greciei. Creditorii privaţi, în principal bănci, au diferite opţiuni: fie refinanţează Grecia cu obligaţiuni pe o durată mai mare, fie vând obligaţiunile greceşti pe care le deţin la un preţ mai mic.
SURSA: Agerpres