În Germania, cel mai puternic membru al zonei euro, francezul de 68 de ani era văzut ca un scut de protecţie al uniunii monetare europene, până când BCE a început să cumpere bonduri emise de guvernele ţărilor cu probleme din zona unică.

Atunci când a cumpărat de bondurile a trei state mici, respectiv Irlanda, Portugalia şi Grecia, a primit critici din partea Germaniei, unde finanţarea guvernelor de către banca centrală este considerată un subiect tabu.

Dar când BCE a început să cumpere bondurile Italiei şi Spaniei, două din cele mai mari economii ale zonei euro, în această vară, unii analişti germani s-au întrebat dacă mai pot avea încredere în bancherul central.

Ratingul lui Trichet

Până la începutul lui 2010, Trichet merita un calificativ de B+ pentru felul în care a condus BCE, a spus Manfred Neumann, profesor la universitatea din Bonn, cunoscut pentru viziunile sale stricte anti-inflaţionise. "Din cauza deciziilor din ultimul an, calificativul meritat ar fi C", a spus acesta.

Mulţi analişti se aşteaptă ca BCE să menţină rata dobânzii cheie joi, în ciuda faptului că economia din zona euro dă semne de stagnare şi ar putea intra chiar în recesiune în acest an.

Totodată, este de aşteptat ca Thichet să anunţe joi noi măsuri de stimulare care să protejeze băncile europene şi să diminueze presiunea care îngreunează accesarea de fonduri pe termen scurt.

Analiştii se aşteaptă astfel ca BCE să ofere maturităţi mai lungi pentru împrumuturile oferite băncilor, extinzând termenul până la un an.

Cel mai probabil, va cumpăra din nou bonduri guvernamentale şi ar putea revigora un program de achiziţie de bonduri emise de sectorul privat, garantate cu ipoteci şi alte împrumuturi.