Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a negat miercuri că banca ar fi pus în funcţiune „tiparniţa de bani” pentru a cumpăra obligaţiuni ale ţărilor europene aflate în dificultate, informează agenţia EFE.

„Nu ne-am schimbat politica monetară. Nu am pus în funcţiune maşina de tipărit bani. Prioritatea noastră continuă să fie stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi lung”, a declarat Trichet la un postul francez de radio.

Preşedintele BCE a precizat că toată lichiditatea injectată pe pieţe va fi recuperată şi a justificat cumpărarea de obligaţiuni din diverse ţări prin necesitatea de a „readuce în condiţii normale unele pieţe ce nu funcţionau bine”.

Trichet a menţionat că tratatul îi permite această intervenţie şi că nu a fost utilizată anterior deoarece nu a fost necesar.

Preşedintele BCE s-a arătat „mai mult decât încrezător” în viitorul euro şi a acuzat de actuala situaţie „politica făcută de diferite guverne”, dar nu a citat niciunul, în mod particular.

Trichet a apelat la o „consolidare a vigilenţei” mutuale în diferite ţări şi a pariat pe reforme în toate aceste state, în special pe sistemele de pensii, confruntate cu schimbări demografice.

SURSA: Agerpres